Nyheter Värvarvecka

De går ut för att värva medlemmar

Nu är Hotell- och restaurangfackets värvarveckor i gång. Vi har träffat åtta medlemmar som är ute och informerar anställda i branschen om varför det är viktigt att vara med i facket.

Publicerad 24 oktober 2025
De går ut för att värva medlemmar
Här är gänget som är ute och värvar medlemmar i Stockholm. Från vänster: Kadidiatou Konte, Mohamed Salem, Erick Camilo Hurtado, Seba Traore, Lamyaa Mohamed Elsadig, Richard Berg, Edwin Wu och Marika Ruuska. Foto: Pernilla Ahlsén

På Hotell- och restaurangfackets kontor i Stockholm står åtta medlemmar på rad och packar goodiebags. Kassarna fylls med broschyrer om facket, nyckelringar och godis.

När de har packat klart ska hela gänget ut på stan och värva medlemmar.
– Vi går runt till restauranger, kaféer och hotell och informerar de anställda om facket och varför det är viktigt att bli medlem, säger Marika Ruuska.

Till vardags jobbar hon som värdinna på en restaurang inom Compass group. Men nu deltar hon i en av alla aktiviteter som äger rum under Hotell- och restaurangfackets värvarveckor som pågår den här veckan och nästa. När vi träffar gänget har de redan varit ute en eftermiddag och ska ut på sin andra.

Hur har det gått hittills?
– Det har gått bra. Men det är väldigt olika på olika arbetsplatser. På en del ställen finns det redan många medlemmar och på andra har de inte ens hört talas om facket, säger Lamyaa Mohamed Elsadig som jobbar på Scandic.

– Ibland står det en chef bakom dem som gör att de är rädda för att prata med oss. Men vi var också på ett ställe där chefen tyckte att det var jättebra att vi kom. Han gick och hämtade alla medarbetare för att de skulle få träffa oss. Det var kul, fortsätter hon.

Många är intresserade och vill veta mer

De går ut i mindre grupper om två eller tre och besöker olika delar av stan. Varje grupp hinner med 30-40 arbetsplatser under en eftermiddag.

Vad får ni för reaktioner?
– Det är väldigt olika. En del blir rädda. De tror kanske att vi är kontrollanter av något slag, säger Marika Ruuska.
– Men de flesta är intresserade och vill veta mer, säger Richard Berg som i vanliga fall jobbar på O’Learys.

Vilka är era bästa argument för att få fler att gå med i facket?
– Om du får problem på jobbet så kan du få hjälp. Man vet aldrig vad som kan hända, säger Erick Camilo Hurtado som jobbar på Scandic Anglais till vardags.
– Vi lyfter också fram att det ingår försäkringar och att de får gå gratis utbildningar, säger Marika Ruuska.

Gör gärna om det här

Det här är första året som just det här gänget är ute på arbetsplatser och värvar medlemmar. Men alla säger att de hoppas att det blir fler gånger.
– Om det visar sig att det har effekt och att fler blir medlemmar så kan vi kanske gå ut var tredje månad, säger Marika Ruuska.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här