Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Buller problem för restauranganställda

Många restauranganställda arbetar i en alldeles för bullrig miljö. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha avslutat en stor bullerinspektion i norra Sverige.

Publicerad 17 september 2012

Sammanlagt har 400 bullriga arbetsplatser i norra Sverige inspekterats. Det handlar förutom restauranger om bland annat bilverkstäder och skolkök. I stort sett alla arbetsplatser som inspekterades hade brister. Kraven gäller i många fall riskbedömningar.
– Vi kräver att man ska göra en riskbedömning. Att man ska utreda om de anställda är utsatta för riskabla nivåer. Om man kommer fram till att det finns risker måste man jobba med dessa, säger Kjell Holmberg, inspektör på Arbetsmiljöverket och ansvarig för insatsen.
Ett annat vanligt krav är att alla som kan tänkas utsättas för buller ska ha rätt till läkarkontroller.
– Många vet inte om att man ska erbjuda hörselundersökningar eller medicinska kontroller, säger Kjell Holmberg.

Arbetsmiljöverket får varje år in runt 1 000 anmälningar om arbetssjukdomar relaterade till hörseln, som tinnitus och hörselnedsättningar. I verkets undersökning av arbetsorsakade besvär, som gjordes 2010, rapporterade 2,6 procent av landets kvinnliga restaurangbiträden besvär på grund av buller. Motsvarande siffra bland kockar var 2 procent för männen och 1,6 procent av kvinnorna.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här