Nyheter utbildning

Branschprogrammen leder till jobb – i andra yrken

Hotell- och restaurangprogrammen på gymnasiet leder till jobb, men inte alltid i branschen. Det visar ny statistik från SCB.

Publicerad 28 november 2017
Branschprogrammen leder till jobb – i andra yrken
Många av studenterna från hotell- och restaurangprogrammen har jobb tre år efter examen, men inte alltid i branschen. Foto: Mostphotos

Statistiken gäller personer som tog studenten från gymnasiet våren 2014. Tre år senare hade drygt åtta av tio av dem som gått yrkesförberedande program fått jobb. Det gäller även studenterna från branschprogrammen Hotell- och turism samt Restaurang- och livsmedel.

Det är dock inte alla som arbetar med det som de har utbildat sig till, visar SCB:s statistik. Av eleverna från Hotell- och turismprogrammet är det bara 28 procent som uppger att de har ett arbete som helt eller delvis stämmer överens med deras utbildning. För Restaurang- och livsmedelsprogrammet är motsvarande siffra 53 procent.

Var studenterna från 2014 arbetar i dag framgår inte av statistiken. Däremot gjordes en studie av dem som hade jobb redan 2015. Då var restaurangbiträde det vanligaste yrket för hotell- och turismstudenterna, cirka 15 procent, strax före hotellreceptionist. Andra vanliga yrken var barnskötare och vårdbiträde.

Mer från statistiken

  • 37 procent av hotellstudenterna sade att studierna i stor utsträckning förberett dem för arbetslivet. Motsvarande siffra för restaurangstudenterna var 49 procent.
  • 58 procent av hotellstudenterna hade högskolebehörighet när de tog examen. Bland restaurangstudenterna var motsvarande siffra 31 procent.
  • 16 procent av hotellstudenterna studerade tre år efter examen. Bara 6 procent av restaurangstudenterna gjorde samma sak.
 

Bland restaurang- och livsmedelsstudenterna var branschanknytningen starkare. Av dem som gått inriktning kök och servering arbetade 65 procent som kock, kallskänka, restaurangbiträde, hovmästare eller med servering. Av dem som gått inriktning bageri och konditori var butikssäljare det vanligaste yrket 2015, strax före bagare och konditor.

Det är också vanligare med fasta anställningar bland restaurangeleverna. Av dem som arbetade våren 2017 hade 65 procent en tillsvidareanställning. Bland hotelleleverna var motsvarande siffra 53 procent. Snittet för alla yrkesprogram är 69 procent.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här