I höstas fick nära tusen elever på gymnasiets hotell- och restaurangutbildningar träffa en HRF:are. Den svenska modellen, kollektivavtal och fackliga rättigheter stod på schemat.
– Det här är något som alla LO-förbunden gör, informerar unga om facket och vad vi gör. Det finns också i läroplanen, men vi gör det bättre för vi är experter. För oss i HRF är det så klart också ett sätt att värva nya medlemmar, säger Marina Nilsson som är central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
För att nå så många hotell- och restaurangelever som möjligt kontaktade HRF 165 gymnasieskolor över hela landet inför höstterminen. Av dem tackade 65 skolor ja till erbjudandet om att få facklig information.– Det är synd att inte fler skolor nappar. Arbetsmarknaden är en del av samhällskunskapen, men jag tycker att man pratar alldeles för lite om det. Man märker det när man hör vilka frågor som kommer in från ungdomar, till exempel till telefonjouren, säger Marina Nilsson.
Alla elever som är med på HRF:s skolinformation får ett erbjudande om att bli studerandemedlemmar. Exakt hur många som gick med under hösten är inte klart än.
Årets resultat
- 56 informationstillfällen avklarade hittills.
- 65 intresserade skolor.
- 1 000 elever har nåtts.
Däremot har förbundet gjort uppföljningar på de tidigare studerandemedlemmarna som gick ut skolan i somras och nu har börjat jobba. Av dem är det ungefär två tredjedelar som vill fortsätta att vara med i HRF.
Ett bra resultat, tycker Marina Nilsson.
– Ja, det visar att vi gör rätt när vi satsar på att de ska bli medlemmar under skoltiden. Jag tror att vi lägger en bra grund för det fackliga medlemskapet där. Det är ju många som börjar jobba i en annan bransch och blir då kanske medlemmar i ett annat förbund.