Nyheter arbetsmarknad

Branschjobb vanligt bland nyanlända

Många nya i Sverige får sina första jobb i branschen. Bland nyanlända män är det nästan var femte som arbetar på restaurang, visar ny statistik.

Publicerad 5 november 2020
Branschjobb vanligt bland nyanlända
Restaurangbranschen är en viktig inkörsport för nyanlända, visar statistiken. Foto: Colourbox

Hotell- och restaurangbranschen är en viktig ingång till arbetsmarknaden för nya i Sverige. Det visar statistik som Almega och SCB tagit fram.

Statistiken fokuserar på nyanlända som bor i det polisen pekat ut som ”utsatta områden”. År 2018 hade 17,4 procent av nyanlända män i sådana områden ett restaurangjobb. Vanligast var jobb som restaurangbiträde eller kock. Det var också många som arbetade som städare, runt var tionde.

Bland de nyanlända kvinnorna var städjobb vanligast. Nästan var tredje arbetade som städare år 2018, medan knappt var tionde arbetade i restaurangbranschen.
– När vi tittar på vad de som bor i de utsatta områdena verkligen jobbar med blir tjänstesektorns betydelse extremt tydlig. Det handlar om jobb inom restaurang, lokalvård, transport, bemanning och omsorg, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Statistiken visar också att dessa grupper drabbats extra hårt av coronakrisen.
– Arbetslösheten och utanförskapet i de särskilt utsatta områdena har på mycket kort tid ökat. Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen som är födda utanför Europa har ökat med 20 procent på ett år, säger Andreas Åström.

Läs hela rapporten här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här