Billigare att vara med i facket, färre karensdagar i a-kassan och en upprensning bland bidragsjobben. Det är några av nyheterna i regeringens förslag till budget för 2018.
Flera av förslagen i budgetpropositionen är positiva för dem som är med i facket och a-kassan. Till exempel vill regeringen återinföra rätten att dra av medlemsavgiften till facket. Det betyder att det i praktiken blir billigare att vara med i ett fackförbund.
– Naturligtvis är det positivt för våra medlemmar, både nuvarande och presumtiva. Jag hoppas att det kan påverka så att vårt medlemsantal ökar, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
Regeringen vill också ta bort en karensdag i arbetslöshetsförsäkringen. Det betyder att den som blir arbetslös kan få ersättning från a-kassan efter sex dagar, i stället för efter sju.
– Det är ett steg i rätt riktning, men det krävs mer, säger Malin Ackholt.
Ett annat förslag i budgeten är att de olika formerna av subventionerade anställningar ska bli färre. Till exempel vill regeringen ta bort instegsjobb och traineejobb och flera andra stödformer. De ska ersättas av så kallade introduktionsjobb.
– Vi tycker att det är bra att man rensar upp i djungeln av bidragsjobb och anställningsstöd. Men det är fortfarande besvärande att de inte leder till riktiga jobb. Där behövs nya insatser. Det måste ställas krav på arbetsgivare så att de inte överutnyttjar dem som kommer med stöd, säger Malin Ackholt.
Budgetpropositionen
HRF tycker också att det är bra att regeringen vill utöka antalet utbildningsplatser för vuxna.
– Det är något som gynnar arbetarkollektivet, många av våra medlemmar har låg utbildning.
Om riksdagen röstar igenom budgetpropositionen så börjar förslagen att genomföras under nästa år.