Nyheter bidragsjobb

HRF hoppar av samråd om subventionerade jobb

Hotell- och restaurangfacket slutar att yttra sig till Arbetsförmedlingen inför beslut om subventionerade jobb. Arbetsbördan är för tung och missbruket av bidragsjobben är för stort, anser HRF.

Publicerad 11 oktober 2017
HRF hoppar av samråd om subventionerade jobb
HRF:s anställda hanterar 17 000 samrådsärenden per år. Men från första januari är det stopp. Foto: Mostphotos
Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

När Arbetsförmedlingen vill placera en person med lönesubvention hos en arbetsgivare måste man först samråda med facket. Facket lämnar in ett yttrande där man bland annat talar om ifall det finns kollektivavtal och beskriver det allmänna läget på arbetsplatsen. Sedan fattar Arbetsförmedlingen ett beslut. Problemet är att man många gånger inte alls tar hänsyn till vad facket säger.
– Vi ser att det blir fler och fler samråd som ska besvaras och det tär på krafterna. När vi inte heller får respons från myndigheten när vi avråder så betyder det att våra medlemmar utnyttjas mer och mer. Det är statliga pengar som inte gör nytta, säger Per Persson, avtalssekreterare i HRF.

Enligt fackets beräkningar handlar det om 1,6 miljarder årligen som går till subventionerade anställningar i hotell- och restaurangbranschen. Det är den bransch som får mest stöd av alla, och Per Persson beskriver den som dopad. Men det är bara 18 procent av alla som haft en subventionerad anställning som får ett riktigt jobb i branschen efteråt.
– Det betyder att det är ungefär 1,3 miljarder kronor som inte gör någon nytta. De går bara rakt ner i arbetsgivarnas fickor. Det här är näst intill laglöst land. Vi ser till exempel att vi får in massor med lönekrav där det ligger någon form av bidragsanställning i botten.

HRF har kartlagt hur mycket arbetstid som går åt till att hantera samråden, som förra året var 17 000 stycken. Det motsvarar ungefär fem heltidstjänster för förbundets anställda. Eller tio procent av den totala arbetstiden på HRF:s åtta avdelningar.
– Det enda vi lägger ner mer tid på är förhandlingar och jour. Det är en oerhört stor del som vi kunde göra något helt annat med. Och det blir så meningslöst, när man inte lyssnar på dem som handlägger ärendena.

Nu har HRF beslutat att sluta yttra sig.  Från och med januari nästa år är det stopp. Syftet är att sätta press på regeringen, så att det blir bättre koll på bidragsjobben. En upprensning är på gång, meddelade regeringen i budgetpropositionen. Men det räcker inte, anser HRF.
– Vi vill ha hårdare krav på arbetsgivarna, så att de kan straffas om de missköter sig. I dag räcker det med att de inte längre får några bidrag. Vi tycker att det här handlar om förskingring av statliga medel.

Förbundet anser också att man bör få kompensation av staten för det arbete som görs.
– Jag hoppas att vi kan fortsätta med samråden i framtiden. Men då krävs det att våra yttranden beaktas och att vi får någon form av ekonomisk ersättning, säger Per Persson.

Spara

Nyheter förhandling

Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor

En HRF-medlem, anställd på en gård som föder upp alpackor, krävde att få ut sin slutlön och semesterersättning. Då anklagade arbetsgivare honom för sex alpackors död – och krävde nästan 500 000 kronor. Nu har de förlikats.

Publicerad 18 oktober 2019 Kommentera
Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor
När HRF-medlemmen ville ha ut sin lön anklagade arbetsgivaren honom för att ha haft ihjäl sex alpackor. Alpackorna på bilden har inget med saken att göra. Foto: Tomasz Matuszewski/Mostphotos

Den anställde arbetade bland annat med att sköta alpackorna på gården. Våren 2018 sade han upp sig. Men arbetsgivaren vägrade betala ut hans innestående lön och semesterersättning, och medlemmen vände sig till Hotell- och restaurangfacket.
– Då kom arbetsgivaren med ett motkrav på nästan 500 000 kronor. Han menade att sex av alpackorna hade avlidit efter att vår medlem hade misskött dem, säger HRF-ombudsman Emil Bäckström.

Facket menade att kravet var orimligt. Detta eftersom medlemmen varit anställd på alpackagården med lönestöd, i vilket det ingick att han skulle handledas på arbetet.
– Vi anser att man inte kan kräva det ansvaret utifrån de förutsättningarna, säger Emil Bäckström.

När facket och arbetsgivaren inte kunnat enas stämde HRF arbetsgivaren i tingsrätten. I veckan hölls en muntlig förberedelse i ärendet. Där kom parterna överens om en förlikning som bland annat innebar att HRF-medlemmen får 40 000 kronor.
– Arbetsgivaren kommer inte heller att kunna ta upp frågan om de döda alpackorna igen, säger Emil Bäckström.

Ur temat Pensionsfusket
Nyheter PENSION

”Man kan inte bara höja pensionsåldern”

I går beslutade riksdagen att höja pensionsåldern. Att bara höja gränsen för när man får gå i pension är inte rätt, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 17 oktober 2019 Kommentera
”Man kan inte bara höja pensionsåldern”
I veckan höjdes lägsta pensionsålder till 62 år. På sikt ska den höjas ytterligare. Foto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

Nästa år höjs åldern då man tidigast har rätt att gå i pension, från 61 till 62 år. Samtidigt höjs gränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning. Dagens 67 år blir i stället 69 år. Efter det säger lagen om anställningsskydd, las, att arbetsgivare har rätt att säga upp personer utan att ha något särskilt skäl.

Bakom beslutet ligger en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
–  Jag kan förstå att man behöver göra något när snittåldern i Sverige ökar med två timmar om dagen. Men man kan inte bara höja pensionsåldern. Man måste skapa förutsättningar för människor att jobba längre. Man ska inte behöva gå sönder. Vi har väldigt få i branschen som jobbar till 65 i dag, för att kroppen inte funkar, säger Malin Ackholt.

Bakgrunden till att pensionsåldern höjs är att människor lever allt längre. Men medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster har inte ökat de senaste tio åren, visar en LO-rapport.

För att anställda inom hotell och restaurang ska orka jobba längre krävs satsningar på arbetsmiljö och trygghet, menar Malin Ackholt.
– Det behövs mer pengar i systemet. Minst dubbelt så mycket måste satsas på förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Dessutom behöver man lägga mer pengar i pensionssystemet. Annars gör sådana här beslut människor enkom fattigare.

– Kvinnor i vår bransch ligger på en pension som motsvarar drygt 50 procent av inkomsten. Lägger man till det utbredda fusket med tjänstepensionerna så inser man att politiken, men även vi parter har mycket kvar att göra.

Höjningarna är ett första steg i en planerad förändring av pensionssystemet. Om några år väntas gränserna höjas ytterligare.

Förändringarna gäller den allmänna, statliga, pensionen. Tjänstepensioner berörs inte.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter arbetsliv

Ny guide ska hjälpa arbetsgivare

Hur går ett medarbetarsamtal till? Och vad ska göras vid en nyanställning? Nu får branschens arbetsgivare ett nytt stöd som reder ut alla frågetecken. Det är HRF och Visita som tillsammans ligger bakom.

Publicerad 17 oktober 2019 1 kommentar
Ny guide ska hjälpa arbetsgivare
Branschens arbetsgivare ska få stöd i sitt arbetsgivarskap. Foto: Colourbox/Syda Productions
Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Den nya vägledningen heter Branschkoden och har tagits fram med medel från BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Den innehåller praktisk information, checklistor och mallar för allt från jobbannonser och nyanställningar till medarbetarsamtal.
– Detta är ett sätt att ge arbetsgivare handledning i hur de ska kunna utöva ett bra arbetsgivarskap, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

Idén om en praktisk handledning för arbetsgivare väcktes ursprungligen av krögaren Fredrik Eriksson, som också varit involverad i arbetet. Det har även förtroendevalda från HRF varit, liksom unga chefer samt arbetsgivare i branschen.
– Arbetsgruppen har tittat på olika delar och ringat in områden. Det handlar inte om att lösa saker som är kollektivavtalsreglerade eller lagreglerade, utan om att hjälpa arbetsgivare göra mer rätt. Allt blir enklare om man gör rätt från början, säger Malin Ackholt.

Fakta: Branschkoden

Branschkoden är tillgänglig för alla och är gratis att ladda ner. Den kommer bland annat att finnas på Hotell- och restaurangfackets sajt och på Visita.se. Den finns också att hitta på bfuf.se.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här