Nyheter fjälljobb

Boende viktigt för att locka personal till fjällen

Lindvallen Restauranger i Sälen ska bemanna sju restauranger i vinter. Det har visat sig att en sak har varit avgörande för att klara bemanningen.

Publicerad 17 september 2024
Boende viktigt för att locka personal till fjällen
Simon Andersson, personalchef på Lindvallen Restauranger, berättar att det är en konkurrensfördel att kunna garantera boende för personal. Foto: Lindvallen Restauranger, Privat

Redan den 1 augusti startade rekryteringen inför kommande vintersäsong. Nu är man snart klar på Lindvallen Restauranger i Sälen. Boende har visat sig vara viktigt för att locka personal.

– Vi närmar oss slutfasen för den stora massan. Sen är det så klart en pågående process ända fram till säsongsstarten, säger Simon Andersson, personalchef.

Svårt hitta erfaren personal

Han upplever att intresset för att säsonga i fjällen har ökat de senaste åren. Men, liksom de flesta, har de svårt att locka till sig erfaren kökspersonal.

– Det är tufft. För 15 år sedan var det fler erfarna som sökte. Nu gäller det att hitta de som har viljan och motivationen. Vi får vara med och utbilda för branschen.

Flera säsongare återvänder

Lindvallen Restauranger behöver fylla på med ett 50-tal personer den här säsongen. Ytterligare runt 30 personer återvänder från föregående år.

– Vi har en kärna som återvänder. Det är väldigt positivt att ha folk som vet hur det funkar hos oss. Det förenklar för oss när vi tar emot en massa nya samtidigt, säger Simon Andersson.

Boendet avgörande

Simon Andersson. Foto: Privat

För att kunna konkurrera om arbetskraften behöver man kunna erbjuda en helhetslösning. Att hitta boende på fjälldestinationer är inte lätt under högsäsong.

– Det är en otroligt central punkt att vi kan garantera boende för alla som jobbar hos oss.

Lindvallen Restauranger har velat försäkra sig om att boendefrågan inte blir en käpp i hjulet. Därför har bolaget investerat i fastigheter.

– Vi äger nästan allt boende själva, det är en otrolig trygghet. Men det spelar också in när man funderar på expansion – det handlar inte bara om att bygga ut eller bygga nytt. Vi måste se till att expandera även boendet, säger Simon Andersson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här