Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bingohallar väljer rökare framför kaffedrickare

Sedan 1 juni är det slut med rökning i landets bingohallar. Och hallarna, som länge varit befolkade av inbitna rökare, har förlorat kunder. För att komma runt förbudet har en del bingohallar valt bort serveringen. Allt för att locka tillbaka rökarna.

Publicerad 26 september 2005

Två bingohallar har hittills slutat servera mat och dryck för att slippa rökförbudet. Centrum bingo i Landskrona är en av dem. Där kan spelarna inte längre dricka kaffe, men de får röka.
– Det är en ekonomisk fråga. Om vi inte tjänar pengar kan vi inte fortsätta, säger H-G Carlsson som är driftledare på Centrum bingo.

Enligt H-G Carlsson gav serveringen ändå inga pengar. Men det gör de rökande spelarna.

Har rökarna börjat återvända?
– De stannar i alla fall längre nu, säger han och tillägger:
– Men det finns en rökfri avdelning också. Vi gör inget olagligt här.

Paul Nordgren på Statens folkhälsoinstitut säger att bingohallarna, med eller utan servering, ska vara rökfria i huvudsak.
– Utan servering faller de under reglerna för lokaler för offentliga sammankomster. Då ska det vara rökfritt, men rökning kan tillåtas på begränsad yta.

Som ett rökrum?
– Ja, fast det behöver inte finnas några skiljeväggar. Det viktiga är att röken inte sprids till den rökfria delen.

Sonja Berthsjö arbetar på bingohall i Örebro och sitter med i HRF:s förbundsstyrelse. Hon tycker att Hotell- och restaurangfacket borde agera mot bingohallar som försöker hitta kryphål.
– Det får inte sprida sig. Vi måste stöta på yrkesinspektionen och miljö- och hälsomyndigheter så att något görs. Det drabbar fortfarande personalen även om det inte finns någon servering, säger hon.

Samma inställning har Svebico, Sveriges bingoarrangörers centralorganisation. Där säger man att målet är att bingohallarna ska vara helt rökfria.
– Vi tycker inte att det inte ska vara rökigt där man spelar, säger Lasse Otterstål på Svebico.

H-G Carlsson på Centrum bingo är medveten om Svebicos inställning.
– Men vi kan ju inte rätta oss efter organisationen om vi riskerar att försvinna, säger han.

Vad tycker personalen då?
– De tycker bara att det är bra. De röker själva.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här