Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få LO-kvinnor i heltidsarbete efter föräldraledigheten

Kvinnor är alldeles för bra på att ta ut föräldraledighet. Det gör att många får svårt att komma tillbaka till arbetslivet efter att ha varit mammalediga. Svårast är det för kvinnliga LO-medlemmar.

Publicerad 21 september 2005

Bara 54 procent av LO:s kvinnliga medlemmar arbetar heltid innan de skaffar barn. Och endast 39 procent kommer tillbaka till ett heltidsarbete efter föräldraledigheten. Det visar den rapport som LO har gjort om hur föräldraledighet påverkar arbetstid för olika kön och yrkesgrupper.
Många LO-kvinnor svarade att de inte fick arbeta så mycket som de önskade.

– Hotell och restaurang, liksom handeln och kommunalyrken är av tradition kvinnodominerade. Där har man anpassat arbetet till att kvinnor tar mer ansvar för barn och hem. Det innebär ofta deltidsarbete. Där har arbetsgivaren en optimalt flexibel arbetsplats och det drabbar kvinnor som vill jobba mer, säger Jenny Lindblad som är jämställdhetsutredare på LO.

Den största minskningen av arbetstid stod dock de kvinnliga tjänstemännen för. Av dem var hela 88 procent heltidsanställda innan barnledigheten. Men bara hälften arbetade heltid första året efter ledigheten.
Bland män var deltidsarbete ovanligt, både före och efter föräldraledighet.

På LO tror man att kvinnor hamnar i ofrivillig deltid för att de tar för långa uppehåll från arbetsmarknaden. År 2004 tog kvinnor ut i genomsnitt 81 procent av föräldradagarna.
– Ett av målen måste vara att få män att ta ut sin föräldraledighet i större utsträckning. Att de ska ta mer ansvar för barn och hem, säger Jenny Lindblad.

Ungefär 4 procent av föräldrarna arbetade inte alls efter barnledigheten. Dessa var nästan bara kvinnor.
Källa: LO-rapport Föräldraledighet och arbetstid

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här