Fokus FÖRTROENDEVALD

Bästa tipsen från fackliga veteranen

Känslan av att göra nytta och alla nya människor man träffar, många som blir vänner för livet. Det är några av sakerna som får Marie Spinelli Liljedahl att fortsätta arbeta fackligt.

Publicerad 17 november 2021
Bästa tipsen från fackliga veteranen
Marie Spinelli Liljedahl. Foto: Anna Hållams

Ett fackligt uppdrag kan vara svårt och energikrävande, men framför allt oerhört viktigt och väldigt givande. Det säger några av Hotell- och restaurangfackets mest erfarna för­troendevalda.
Marie Spinelli Liljedahl på McDonald’s i Jönköping är en av dem. Hon fick sitt första förtroendeuppdrag i förbundet i början av 2000-talet.

– Då kom ombudsmannen till restaurangen jag jobbade på och bara pekade ut: du ska vara det, du ska vara det. På den vägen var det, säger hon.

Marie hade avslutat sin förra anställning på ett ganska stökigt sätt, och tyckte att det kändes bra att bli invol­verad i facket.
– Jag hade en tanke om att jag aldrig skulle hamna i den situationen igen. Men jag hade ju inte tänkt mig att jag skulle bli riktigt så involverad. Men det ångrar jag inte i dag.

Min gubbe kallar mig fackpampen ibland!

I dag har Marie haft så många uppdrag att hon knappt minns dem alla.
– Jag har suttit i förbundsstyrelsen, i avdelningsstyrelsen, jag är skydds­ombud, regionalt skyddsombud, kongressombud, ja, det mesta. Min gubbe kallar mig fackpampen ibland!

Marie Spinelli-Liljedahl med kollegorna Haroon och Farhad.

 

Marie säger att uppsidorna med att jobba fackligt är många. Som känslan av att göra nytta, och inte minst alla nya människor man träffar, många som blir vänner för livet.

Du ska se på kongresserna, då blir det många kramar!

– Du träffar människor hela tiden, på utbildningar, på möten, på kongressen. Man bygger upp ett nätverk, och det gör att du ser fram emot nästa utbildning, nästa möte, nästa kongress. Du ska se på kongresserna, då blir det många kramar!

Maries tips till nya förtroendevalda

  • Ta hjälp. Ombuds­männen är kunniga och duktiga.
  • Våga ta ton. Det går inte att bara mjäka med när du har ett uppdrag.
  • Lös saker med en gång. Det behöver inte bli långbänkar av allt.

Länge var hon ordförande för HRF:s avdelning Sydost. Det var särskilt ­givande, säger hon.
Bland annat ordnade hon en särskild arbetsmiljöutbildning för anställda inom snabbmatskedjorna.
– Det var väldigt roligt. Utvärderingen efteråt var jättebra. Det är jag lite stolt över.

Snabbmatsbranschen är svårorganiserad, delvis eftersom den till stor del befolkas av unga som är nya på arbetsmarknaden och kanske på väg någon annanstans. Samtidigt gör det behovet av facklig organisering ännu större, säger Marie.

– Det är många ovana anställda som inte har koll på saker. Häromdagen hittade jag en tjej som satt och åt i om­klädningsrummet eftersom hon inte visste att vi hade ett personalrum.

Få stannar på McDonald’s lika länge som Marie, som snart fyller 73. En anledning är att hon trivs, och en annan att hon inte har lyckats hitta en efter­trädare till posten som platsombud.
– Jag letar och letar, men det går trögt. Det måste ju vara någon som kan säga ifrån, inte bara mjäka.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här