Om fyra år går Kaj Wesslén i pension. Då lämnar han inte bara kockjobbet på Scandic, utan även ett fackligt engagemang som sträcker sig över 30 år.
Det var i slutet på 80-talet som Kaj först blev ordförande i klubben på sin dåvarande arbetsplats, och strax därefter valdes in i styrelsen för HRF:s Sundsvallsavdelning.
– Som alla andra hade jag hoppat runt rätt mycket på olika arbetsplatser, men jag insåg till slut att det inte blir bättre. Man måste förändra där man är.
Under åren har han hunnit med många olika uppdrag, som försäkringsinformatör, skyddsombud, regionalt skyddsombud, avdelningsordförande, kongressordförande och ledamot i förbundsstyrelsen.
I början kunde man driva allt samtidigt.
Kaj säger att han har lärt sig mycket under åren.
– Framför allt på det personliga planet, man blir självsäkrare och vet hur man ska driva saker för att få framgång. I början kunde man driva allt samtidigt. Då föll det oftast pladask.
En av Kajs hjärtefrågor är hotellstädarnas arbetsmiljö.
– Vi har jobbat jättemycket med det, framför allt inom Scandic. Vi drev bland annat igenom att de skulle få ett extra tillägg om de fick rum som var extremt nedsmutsade eller med kroppsvätskor, och att de inte skulle vara tvungna att ta sådana rum. Vi drev också rätten till heltid för städerskor.
Nå målen med Kaj
- Lägg upp en strategi för det du vill genomföra och jobba målmedvetet.
- Sätt ett mål i taget, inklusive delmål. Det är lätt att försöka svälja hela mackan på en gång. Då sliter vi ut oss.
- Försök engagera andra medlemmar på arbetsplatsen. Det är det bästa sättet att förändra.
Att förändra saker till det bättre har varit hans drivkraft, säger han. Det bekymrar honom att många unga i dag inte verkar inse att ett fackligt engagemang är nyckeln till bättre villkor.
– Facket är en fantastisk organisation. Enormt bra och viktig. Det är i stort sett det enda redskap vi har för att förändra saker, för att förändra sin egen vardag. Många tänker att det är en genomgångsbransch, att det inte spelar roll. Men de arbetsvillkor som finns här kommer så småningom till andra ställen också.
Facket är ju vi på arbetsplatserna.
De förtroendevalda spelar en stor roll för fackets framtid, säger Kaj.
– Ombudsmän i all ära, men du kan inte driva ett fack med bara ombudsmän. Har du inga aktiva medlemmar så kan vi inte vara en facklig organisation. Facket är ju vi på arbetsplatserna.