Nyheter olycka

Barista skadad i elolycka

En anställd på ett Espresso House i Skåne skadades när en espressomaskin plötsligt blev strömförande.

Publicerad 24 augusti 2021
Barista skadad i elolycka
Baristan rengjorde espressomaskinen inför stängning när olyckan skedde. Foto: Polisen, Mostphotos

Olyckan skedde i början av augusti på ett kafé i Skåne tillhörande Espresso House-kedjan. Baristan, en kvinna i 20-årsåldern, skulle rengöra espressomaskinen med en fuktig trasa inför stängning.

Enligt polisrapporten från händelsen fick den anställda en stöt, så kraftig att hon svimmande av och fick föras med ambulans till sjukhus. Efteråt led hon av stickningar i händer, armar och fötter, kände sig tung i kroppen och hade svårt att andas.

I förhör berättade baristan att de anställda brukade torka maskinen på samma sätt, ofta flera gånger under arbetspassen, utan att något liknande tidigare inträffat.

Ett vittne berättar för polisen att det hördes en explosion och att belysningen släcktes i samband med olyckan. Förhör hölls även med ansvarig chef som berättade att det var första gången en olycka inträffade med kaffemaskinen.

Polisen inledde först en förundersökning om arbetsmiljöbrott, men den lades senare ner. Det visade sig att olyckan orsakats av en trasig kaffekvarn i anslutning till espressomaskinen som blivit strömförande.

Det berättar Stefan Mårtensson, förundersökningsledare för arbetsmiljöbrott i polisregion Syd.
– Det gick inte att driva som ett arbetsmiljöbrott. Det är sådant som händer, och det är tråkigt. Man får bara vara glad att det inte blev några allvarligare skador.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här