Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vem städar hemma hos städaren?

Att städa kräver tid, ork och kunskap. Men de som köper städtjänster är ofta de som är kapabla att städa själva.

Publicerad 13 mars 2012

Vad ska man egentligen tycka om Rut?
 Frågan kom från min väns vän. Vi satt i ett trångt kök, middag med fisksoppa och vin. Gemytlig stämning. Alla vid bordet hade naturligtvis något att säga om Rut. Värdinnan hade just berättat att hon köper städning med Rut-avdrag: »Jag älskar Rut«.
Många jag känner har börjat komma ut med att de köper Rut. Vissa enstaka gånger, andra regelbundet.
Och vem skulle inte vilja tillbringa lör­dagen med sina nära och kära, ligga i soffan med en god bok, gå på stan eller träna? I stället för att ägna timmar åt dammråttor, smutsiga badrum och kladdiga kök.
Att städa är ett tungt och tidsödande arbete. Att städa kräver både kunskap, ork och starka muskler.

Rut kan få ­vilken trevlig middag som helst att förvandlas till ett skytte­gravskrig. För och emot. De som säger att man ska ta reda på sin egen skit mot de som säger att jobbet måste uppgraderas.
Jag håller med båda. Många av HRF:s medlemmar är städproffs. De vet hur man bäst tar bort intrampad choklad från en beige heltäckningsmatta och hur man bäddar en säng på nolltid. Hotellstädning sliter på ­armar, axlar och rygg. Dessutom till en lön som inte motsvarar arbetsbördan.
Vem städar hemma hos städaren?
Jag förstår att ­ensamstående föräldrar, de med fysiskt tunga arbeten och människor med funktionsnedsättningar inte hinner eller har ork eller möjlighet att städa. Men det är inte främst dessa grupper som köper Rut.

Experterna säger att det inte går att återkalla framgångsrika skattereformer, som till exempel Rut och Rot och jobbskatteavdraget. Det är möjligt att det är så. Men frågan kvarstår. Den statliga städsubventioneringen går främst till friska, högavlönade i storstäderna som är fullt kapabla att städa själva, eller betala fullt pris. Det ökar både ojämlikheten och ojämställdheten. Är det inte dags att utveckla Rut så att även de med låga ­inkomster, om de känner behov, ska kunna köpa städning till sitt hem?

Själv hör jag till dem som tror att det är bra för mig och min familj att ta reda på vår egen smuts. Jag blir glad när min treåring pekar på sitt stökiga rum och säger: »mamma, man måste städa«. Att det där med att städa inte är något som en »osynlig hand« fixar åt en, utan något som kräver både ansträngning och tid.
Vår middag hos vännen slutade inte i en katastrof. Rut lyckades inte förstöra den mysiga stämningen. Alla tyckte visserligen olika men höll med om att det i vårt nuvarande system inte finns något svar på frågan: vem gör rent hemma hos städaren?
Och alla var överens om att vill man höja yrkets status, varför inte börja med att höja lönerna för städarna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.