Rätten till att få försörja sig och ha ett vettigt liv kommer att stå i centrum i år.
Hon är hotellstäderska och har så ont i kroppen efter jobbet att hon inte orkar umgås med sina barn på kvällarna. Det är en erfarenhet många med tunga arbeten kan känna igen sig i. Men ska det behöva vara så? Svaret är naturligtvis nej.
Året har börjat dystert. Det är ekonomisk kris. Fler riskerar att hamna i arbetslöshet och ekonomisk fattigdom. När det kommer till ungdomar talar forskarna om en permanentad arbetslöshet. Det vill säga, chanserna att få ett jobb någon gång är så små att det som väntar en är ett helt liv som arbetslös.
Regeringen borde satsa på att skapa jobb. Men vi har en regering som hellre lägger ansvaret på den arbetslösa.
Därmed har alliansen varit mera aktiv när det kommer till att angripa ingångslönerna för en del yrken. Under året som gått har vi gång på gång fått höra, bland annat från finansminister Anders Borg, att ingångslönerna är för höga inom servicesektorn. De flesta hotell- och restauranganställda tjänar i genomsnitt under 20 000 kronor i månaden. Tvärt emot vad Borg säger är inte lönerna höga. Lönedumpning skapar inte fler jobb utan ännu fler som inte länge kan försörja sig på sitt arbete.
Anders Borg har vid flera tillfällen kallat sig för feminist. Kanske har han glömt att kalla sig för feminist förpliktigar. Kvinnor är överrepresenterade just inom serviceyrken. Många av dem arbetar inte heltider. Att vilja sänka lönerna för lågavlönade kvinnor rimmar inte särskilt bra med att vara feminist.
Men året som har gått har också kommit med goda nyheter. Det går att skönja en försiktig vändning till det positiva när det kommer till HRF:s medlemssiffror. Medlemstappet är bromsat, siffrorna är inte lika illavarslande som tidigare år. Enbart 2,4 procent har lämnat HRF under 2011. Året innan låg medlemstappet på hela 5,8 procent. Positivt vändande siffor som man kan vara glad över.
Frågor som handlar om arbetsrätt, löner och rätten till att få försörja sig och ha ett vettigt liv kommer att stå i centrum i år. Inte minst för att avtalsrörelsen är i gång.
Nu gäller det att inte låta sig slås ner av den dystra prognosen om arbetsmarknaden. Tiderna är svåra men det betyder inte att vi ska acceptera försämringar. Ett medlemskap i facket påverkar framtiden. Det är viktigt att komma ihåg att det är bara genom sina medlemmar facket kan vara en stark röst.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.