Ledare | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varje ny medlem gör skillnad

Facket måste tydligt visa vad medlemskapet innebär. Det finns gott om anställda att värva.

Publicerad 1 september 2007

Sedan årsskiftet har medierna flitigt rapporterat om fackförbundens och a-kassornas minskade medlemsantal. Regeringens beslut om att höja a-kasseavgiften har fått önskad effekt. Fackföreningarna är på väg att försvagas. Men nu är det dags att sluta att se på hur fler och fler lämnar sina fackförbund. Det är dags att agera. Rörelsen blöder och bör arbeta från två håll för att överleva under de närmaste åren. Det handlar dels om att stoppa blödningen och dels om att värva fler medlemmar. För att lyckas måste förbunden bli bättre på att berätta om vad medlemskapet ger i form av trygghet för den enskilde med hemförsäkringar och annat. Facket måste också bli bättre på att synas ute på arbetsplatser och sist men inte minst: Fackförbunden måste våga fråga – vill du bli medlem?

För några år sedan lyckades nykterhetsrörelsen framgångsrikt vända en glesnande medlemsskara till en rörelse med fler medlemmar än på länge. Det gjorde de bland annat genom att vara tydliga och våga fråga om människor ville vara medlemmar. Modet att fråga och stoltheten när människor sa »ja, jag vill gärna vara medlem« gav rörelsen kraft att växa sig starkare. När alkoholmissbruket i samhället samtidigt ökade fick fler upp ögonen för att rörelsens arbete var viktigt. De förstod att medlemskapet gjorde skillnad. I detta finns många paralleller till fackförbundens situation i dag. Antalet jobb i hotell- och restaurangbranschen är fler än på länge. Trots detta är bara hälften av alla som arbetar i branschen organiserade. Här finns många potentiella medlemmar att värva om HRF är tydliga med vad facket kan göra för sina medlemmar.

I Göteborg har konflikten kring en salladsbar gjort att man kan tala om »salladsbarseffekten«, det vill säga att facket har fått fler medlemmar när arbetet med kollektivavtal och medlemsvärvning blivit tydligt. Men arbetet i Göteborg handlar inte bara om att det är viktigt med kollektivavtal. Ytterst handlar det om att våga stå upp rak i ryggen och säga att det är viktigt att vara medlem i facket, att varje ny medlem gör skillnad. Om alla förbund gör detta bildas förhoppningsvis ringar på vattnet i form av en medlemstillströmning. När regeringen pratar om inskränkningar i stridsåtgärder och annat, är det extra viktigt att visa att facket är viktigt och att medlemmarna är många. Ditt medlemskap gör skillnad.

P.S. Som du ser har tidningen nytt utseende och delvis nytt innehåll. Vad tycker du? Hör gärna av dig med bu och bä, ris och ros eller tips på vad vi borde skriva om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här