Ledare | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen norpar av din lönekaka

Det går bra för restaurangbranschen. Men regeringens beslut ger branschens anställda en allt sämre ekonomi.

Publicerad 1 oktober 2007

Skillnaden mellan sjuk och fattig eller rik och frisk blir allt större. Detta samtidigt som det går bra för Sverige och extra bra för restaurangbranschen. Krogarna blir fl er, bygger ut och anställer folk som aldrig förr. Enligt Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, lägger svenskarna ungefär en femtedel av sina utgifter för mat och dryck på just krogbesök. Alla siffror pekar alltså mot att branschen går bättre än någonsin. Trots detta fi nns det smolk i glädjebägaren. Pengarna i branschen borde ju ytterst komma HRF:s medlemmar till del, men så blir det inte om kakan samtidigt äts upp från annat håll.

FÖR SAMTIDIGT som det går bättre än någonsin för branschen, pumpar regeringen varje vecka ut nya förslag på förändringar som berör medlemmarna i Hotell- och restaurangfacket. Och många av dessa förändringar innebär inte mer utan snarare mindre pengar i plånboken. Jobbavdraget kommer bara dem till del som har ett jobb. Och vilka drabbas av detta? Jo, de arbetslösa och sjukskrivna. Bland HRF:s medlemmar berörs exempelvis de som har säsongsjobb i turistnäringen. Samtidigt äts HRF:arnas inkomstkaka upp av andra förändringar. Hit hör regeringens sänkning av ersättningsnivån i a-kassan och deras höjning av avgiften för att vara med i a-kassan. Dessutom föreslår regeringen att de kassor som har högst arbetslöshet ska ha högre avgifter. Det innebär att de som jobbar i en bransch där arbetslösheten är hög får betala en större del av sin a-kassa än de som jobbar i en bransch med låg arbetslöshet.

I SKRIVANDE STUND duggar förändringarna av rätten att vara sjukskriven också tätt. Den som råkat ut för ryggskott ska från och med nu endast få vara sjuksriven i en till två veckor. Migrän är överhuvudtaget inget att bli sjukskriven för och senare i höst väntas stramare regler för psykiska sjukdomar och utmattningsdepression. Summa summarum – en omvänd Robin Hoodpolitik. Regeringen tar från de fattiga och sjuka och ger till de rika och välmående.

SÅ VAD GÖRA? Hur få lönen att räcka till slutet av månaden? Privatrådgivaren Ingela Gabrielsson ger i detta nummer av tidningen tips på hur det går att få ordning på vardagsekonomin. Med enkla medel kan du få koll på utgifterna. Och genom att få kontroll över vardagsekonomin står du sedan bättre rustad när nästa förändring på arbetsmarknaden ser dagens ljus. För fl er förändringar kommer, var så säker.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här