Vägra delta i klappjakten!
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM KÖPHETSEN

Vägra delta i klappjakten!

I dag får många sin decemberlön. Var lite snäll mot plånboken och jordens resurser i helgen. De finaste minnena får vi av helt andra saker än ett julklappsberg.

Publicerad 21 december 2018

80 miljarder kronor. Smaka på siffran. Det skulle kunna vara ett mindre lands BNP. Men det är också vad HUI Research beräknar att årets julhandel hamnar i närheten av. 80 miljarder!

Det är svindlande. Lite smakfullt då att samma organisation utsåg det återvunna plagget till årets julklapp. För de har insett att vi begriper att den omättliga konsumtionen inte håller i längden.

Vi förbrukar jordens resurser alldeles för snabbt. Egentligen har vi förstått det. Sedan slår samvetet till. Inte klimatsamvetet utan det andra.
Har jag köpt lika mycket till barnen? Blir de besvikna? Kanske bäst att jag köper en till. Och ytterligare en.

Plus och minus just nu

  • Juuuul! Vi älskar den! Det är underbart när dofterna av gran, pepparkaka, apelsiner, glögg och saffran blandas. Mums!
  • Överkonsumtion. Den går inte att försvara. Matsvinnet ökar i december, plånböckerna blir tunnare och vädret varmare för varje år.

Det är som att klimatklockan står på snooze när det är jul. Vadå – ingen skinka? Vegetariska köttbullar – har du mist förståndet?
En får väl försöka duka upp julbordet lite klimatsmart, som proffsen. Det som gör jorden glad placeras främst så att gästerna förhoppningsvis förser sig med kål av alla de slag. Och sill.

Men jag tror i ärlighetens namn inte att det spelar någon roll. Alla vet vad bordet bjuder, och tar för sig av sina favoriter. De små barnen dricker sig mätta på julmust och kastar en halv potatis, en prinskorv och lite rödbetssallad.

Men julklapparna – där kan vi göra både jorden och plånboken en tjänst. Inte sant? Lyssna inte på den där rösten som uppmanar dig att köpa mer. Jag ska inte göra det. Jag sätter munkavle på tjatmostern.