Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tänk dig nio års vantrivsel

Den som är orolig eller inte trivs på jobbet löper större risk att bli sjuk än den som har det bra. Värt att tänka på både i avtalsrörelsen och under arbetsdagen.

Publicerad 20 oktober 2015

Åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, 45 veckor om året. Sammanlagt ungefär nio år av ditt liv. Så mycket tid tillbringar de flesta av oss i genomsnitt på jobbet. Sett i det perspektivet borde det vara fullständigt självklart att den tiden också ska vara bra. Att arbetsmiljön är säker, kollegorna hyggliga och att chefen är schyst och rättvis.

Men för många är det precis tvärtom.
För ett par veckor sedan presenterades Jobbhälsobarometern, Sveriges största undersökning av anställdas hälsa. Den visade en dyster verklighet: Jobbet gör oss sjuka. Om inte i dag, så kanske i framtiden. Särskilt om vi är oroliga eller inte trivs på arbetsplatsen. Och det är det många som inte gör, kan man utläsa. Till exempel är det många som flera gånger i veckan mår psykiskt dåligt inför att gå till jobbet.

Samtidigt visar rapporten att den som har ett tryggt jobb mår bättre. Tänkvärt för alla som verkar i en bransch där osäkra jobb hör till vardagen. Det handlar alltså inte enbart om en osäker och ofta låg inkomst – en otrygg anställning påverkar hela livet, nu och i framtiden.
Trygghetsfrågorna kommer att bli viktiga i avtalsrörelsen, sa HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt i förra numret av ­Hotellrevyn. Förhoppningsvis inser även arbetsgivarna att trygga anställda mår bättre och har rätt förutsättningar att göra ett proffsigt jobb.
Samtidigt är vi också varandras arbetsmiljö. Där kan vi börja redan i dag och vara schysta mot varandra. Poeten Bob Hansson har uttryckt det fint, tycker jag: »Kan vi vara snälla nu. För sen dör vi faktiskt.«

Plus och minus just nu

  • Nobelpriset.  Facket UGTT i Tunisien är en av de fyra organisationer i landet som får Nobels fredspris i år.
  • Dödshot. Samtidigt som en facklig organisation får fredspriset så utsätts fackligt aktiva för mordförsök och attentat i Tunisien.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här