Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sätt in rättvisa på lönekontot

Rättvisa handlar om jämlikhet. Därför bör inte löneskillnader vara hur stora som helst, varken mellan enskilda eller grupper.

Publicerad 15 december 2015

Rättvisa, eller snarare bristen på den, är ett återkommande tema. Det dyker upp både i det privata och i yrkeslivet. Det kan handla om allt från vem som får den finaste julklappen till hur vi lägger det mest rättvisa helgschemat på jobbet. För att inte tala om lönen.

Vad är egentligen en rättvis lön? Den frågan har etikprofessorn Carl-Henric Grenholm studerat på uppdrag av LO. I rapporten »Fem nyanser av rättvisa« drar han bland annat slutsatsen att en rättvis lön inte är det samma som lön efter prestation. Rättvisa handlar om jämlikhet och därför bör inte löneskillnaderna, varken mellan individer eller grupper, vara hur stora som helst.

Samtidigt som jag läser om rättvisa löner på ett mer filosofiskt plan så pågår förberedelserna ­inför hotell- och restaurangbranschens avtalsförhandlingar. Just nu håller HRF:s förhandlare bland annat på att gå igenom förslag på förbättringar i kollektivavtalen. Och om ett par månader ska förbundets krav vara klara.

Det skulle inte vara fel om förhandlarna på arbetsgivarsidan också kunde ta sig tid att läsa rapporten om rättvisa. Där finns en hel del att hämta, som kan vara värt att fundera på. I en bransch som går som tåget (i alla fall som de gick före avregleringen av järnvägen) bör det även finnas utrymme »att tillförsäkra löntagarna en skälig del av produktionsökningen«.

Med andra ord: En större del av branschens vinster bör gå till personalens löner. Det är ju i stor utsträckning de anställda som har skapat värdet i branschen. Så kommer vi i alla fall ett litet steg närmare rättvisa och jämlikhet, om vi ska tro etikprofessorn.

Med det vill jag önska en god jul och ett gott nytt år!

Annas plus och minus just nu

  • Ljusen. Tycka vad man vill om julen, men det är ändå mysigt med alla stearinljus och ljus­slingor som lyser upp tillvaron i december.
  • Mörkret. Det är bara att härda ut. Jag borde ha vant mig, men tycker att det är lika jobbigt varje år vid den här tiden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.