Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så kan Svensson få snurr på ekonomin

Det Svenssonliv som för bara några år sedan var en självklarhet för de flesta, är nu en dröm för många.

Publicerad 12 mars 2009

En ny undersökning visar att unga föda på 1990-talet drömmer om ett Svensson-liv. Föga för­vånande kanske, men fast jobb är i dag långt ifrån självklart. Lika osäkert är det med förstahandskontrakt på lägenhet. Det som för bara några år sedan var en självklarhet för de flesta, är nu en dröm för många. Att ha pengar till mat och hyra är inte längre förunnat alla.

Vad gör då politikerna för att få bukt med problemen? Samma regering som tidigare glatt gnuggade händerna över alla pengar de kunde spara på att försämra ­­a-kassan, konstaterar nu att de bundit ris kring egen rygg.
För samtidigt som varslen duggar tätt drabbas tusentals svenskar av borgarnas beska medicin. När de förlorat jobbet får de sämre ersättning än tidigare från a-kassan. Dessutom har flera a-kassor tomt i kassakistorna och tvingas nu att höja avgifterna. Detta eftersom sittande regering bestämt att kassornas avgift är ­avhängig hur hög arbetslösheten är.

Och regeringen verkar ha svårt att få bukt med problemen.
Samtidigt har IF Metall gjort en uppgörelse om sänkt arbetstid och lön med industiarbetsgivarna. Kritiken mot dem har bitvis varit hård från ­övriga LO-förbund. Här finns naturligtvis en oro för att fler arbetsgivare kommer att öka trycket för lönesänkningar också i ­andra branscher.
Att det skulle bli fråga om sänkningar av lönerna för hotell- och restaurangfackets medlemmar är dock föga troligt. Anställda i branschen har redan arbetsmarknadens lägsta löner. Dessutom visar tidigare försök med likande lönesänkningar – den gången i it-branschen för snart 10 år sedan – att det knappast gör att fler jobb räddas. I alla fall inte på längre sikt.

Så vad göra? Det viktigaste just nu är faktiskt att lyssna på 90-talisterna. Det handlar om att få dem och övriga svenskar att återfå tron på framtiden. Vi måste våga köpa bostad, resa, handla nya kläder eller möbler till hemmet. Allt sådant får nämligen snurr på ekonomin och ur framtidshoppet kan nya jobb födas.
Den som köper bostad behöver kanske hjälp med renovering vilket ger jobb till flera hantverkare. Den som handlar kläder gör det möjligt för klädaffärerna att ­anställa fler och den som går ut och äter ger fler ­servitriser och kockar pengar i plånboken.
Nu är det dessvärre inte alla förunnat att ha pengar att spendera, men om du har några slantar över kan du hjälpa till och få snurr på ekonomin. Så Svensson – om du har råd – gör en god gärning och ta på dig spenderbyxorna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här