Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Enkla vägar till en bättre hälsa

Mycket i våra liv styrs av andra, men våra egna vanor kan vi förändra. Skaffa dig en god frukostvana i år!

Publicerad 28 januari 2009

Dåliga frukostvanor och skiftjobb är två anledningar till hälsoproblem. Övervikt och problem med hjärt- och kärlsjukdomar brukar följa i deras spår. Därför finns många goda skäl att se över vad man äter till frukost.
Ny forskning visar nämligen att den som äter en bra frukost har större chans att hålla vikten, eller till och med tappa några kilon. Det är till och med så att den som äter mycket till frukost ofta tappar mer i vikt än den som försöker hålla igen. Naturligtvis förutsätter detta att man väljer kloka alternativ som fiberrik mat som mättar bra. Den som pressar sin egen jos eller äter färsk frukt har också gjort ett bättre väl än den som häller i sig söta drycker. Ett grovt bröd med skinka, kalkon eller avokado och keso är också nyttigt och gott därtill.

I hotell- och restaurangbranschen arbetar väldigt många skift. Då kan det vara svårt att få till det där med en god näringsriktig frukost. I det här numret av tidningen får du möta tre frukostvärdinnor som lyckats med konsten att äta både näringsriktigt och nyttigt – trots att de går upp när de flesta av oss fortfarande sover.
Kanske kan de få vara det goda exemplet på att det faktiskt går att förändra sitt liv.

En annan god nyhet är att det också går att förebygga framtida hälsoproblem på jobbet. Städare är en grupp som har stora problem med värk i nacke och rygg. Ny forskning visar att sex av tio städare har ont någonstans i kroppen varje arbetsvecka. Om inget görs i tid blir värken bara värre och kan till sist leda till städaren inte längre klarar av att jobba.
För hotellstädarna är det heltäckningsmattorna som vållar de största problemen. Bäddning sliter också hårt på kroppen. För restaurangstädarna tar moppningen av golven på krafterna. Ofta gör väggfasta bord och bänkar att städarna tvingas krypa på knä för att få rent överallt.

Men det finns en hel del att göra som kan förbättra arbetssituationen. Om arbetsgivaren vid inköp av möbler och utrusning tänker på att det ska vara lätt att städa, kan många problem förhindras.
Att undvika heltäckningsmattor underlättar för städarna och gör samtidigt de allergiska gästerna glada.
Genom nya städredskap kan arbetet också underlättas vid dammsugning och moppning. Utbildning i att exempelvis skjuta moppen framför sig i stället för att arbeta med armarna är en annan väg att gå.

Kort sagt, det finns mycket att göra för att påverka sin hälsa i positiv riktning, både privat och på jobbet. Varför inte börja nu?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här