Ledare | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Reinfeldt vill bara se siffrorna

Att försämra för dem som redan har det svårast i samhället kan knappast vara rätt väg för att få människor i arbete.

Publicerad 1 februari 2008

De går upp och de går ner. Opinionsiffrorna för regeringen alltså. Siffrorna dalade för Reinfeldt under ett antal veckor, men nu har de gått uppåt igen. Detta samtidigt som regeringens piska än en gång viner över de svagaste i samhället. Visst är det en fin tanke att regeringen vill att människor ska arbeta, men att försämra för dem som redan har det svårast i samhället kan knappast vara rätt väg för att uppnå målet.

REGERINGEN HAR nyligen skickat ut ett nytt förslag på remiss. Där föreslås det att den som varit sjukskriven i sex månader, och bedöms kunna arbeta i viss mån, ska förlora sin sjukpenning. Detta gäller även om personen inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb. I stället måste hon eller han enligt det nya förslaget ta första bästa jobb som erbjuds på arbetsmarknaden. Ingen vikt läggs vid det yrke som den sjuke har utbildat sig till eller kanske har arbetat hela livet med.

PÅ FLERA SÄTT skjuter regeringen nu över ansvaret för de långtidssjukskrivna från försäkringskassan till kommunerna, som genom socialbidrag får hjälpa de långtidssjuka som inte längre kvalificerar sig för sjukpenning.

MEN OPINIONSSIFFRORNA är tydligen viktiga för regeringen. De kritiserades från alla håll för sitt förslag om långtidssjukskrivna och kritiken fick dem att ändra sig på en punkt. De föreslår nu att det inte ska finnas något tak i sjukförsäkringen för dem som har privata försäkringar, trots att de tidigare föreslagit en försämring för denna grupp. Måhända en flört för att få bättre siffror? Nytt är dock att regeringen vill ge den som varit sjukskriven i tre månader rätt att få vara tjänstledig för att prova ett nytt arbete. Detta kan säkert hjälpa några, men knappast de allra sjukaste. Visst är det bra att vilja hjälpa människor tillbaka till arbete efter en lång tids sjukdom, men då är det bättre att satsa på ordentlig rehabilitering.

KANSKE ÄR DET med regeringen som med en tidigare högt uppsatt polischef. Internt sas det att han fick gå eftersom han såg allt i siffror. Både polischefen och regeringen tycks ha missat en viktig poäng. Det är inte allt som går att mätas i siffror. Men visst går det att spara stora pengar på att tvinga sjuka och svaga människor att arbeta eller bara lämna dem att klara sig bäst de kan. Dessa siffror kan regeringen räkna på. Det är svårare att beräkna hur stor kostnadsökningen blir i framtiden, när dagens långtidssjuka inte får den rehabilitering de så väl behöver.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här