Ledare | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ojämlikt arbetsliv orsakar ohälsa

Först servera gästen, sedan sköta servicen till familjen. Ävervikt och ohälsa följer i den kvinnliga stressens spår.

Publicerad 1 januari 2008

Övervikt bland kvinnor är vanligare än övervikt bland män. Forskarna har ännu inte lyckats hitta någon klar orsak till detta fenomen. En stor skillnad mellan män och kvinnor är dock att kvinnorna oftast tar ett större ansvar för hem och barn än vad männen gör. Kvinnors stressnivå ökar också när de rusar till dagis efter jobbet, medan män känner sig mindre stressade när de går hem efter jobbet. Klart är att stressen att få ihop livspusslet påverkar kvinnor mer än män. När det tar sig uttryck i övervikt ökar också risken för sjukdomar som diabetes och hjärtinfarkt.

FÖR ATT VÄNDA DENNA negativa utveckling har arbetsgivarna ett stort ansvar. Genom att vara tydliga med att det går att förena arbetslivet med föräldraskap, minskar stressen hos kvinnorna och därmed säkert också de överviktsrelaterade sjukdomarna. Men då måste arbetsgivarna visa att de menar allvar när det gäller schemaläggning och flextider. Arbetsgivarna måste också vara villiga att anställa kvinnor i barnafödande ålder. I dag innebär barn ofta en fördel för män som söker jobb, medan det blir en belastning för den kvinna som vill byta jobb eller avancera inom sitt yrke.

I KAMPEN MOT ÖVERVIKTEN bland kvinnor finns mycket att lära för den som vill. Hela problematiken är en slags symbol för att det finns mycket att göra när det gäller jämställdheten i arbetslivet. Om kampen mot den ökade övervikten tas på allvar finns också mycket pengar att spara för samhället. De förebyggande åtgärderna är i regel mycket billigare än eftervården efter exempelvis en hjärtinfarkt. Två timmars träning på arbetstid ger mer effekter på hälsan än sex timmars arbetsdag. Hotell- och restaurangbranschen är en stressig bransch där skiftjobb är vanligt. Att dessa faktorer påverkar hälsan är allmänt känt, men nu visar en ny undersökning gjord bland hotellstäderskor i USA, att det går att påverka sin hälsa genom tänkande. Forskaren Ellen Lager delade upp ett antal städerskor i två grupper. En grupp informerades om hur många kalorier de brände på jobbet varje dag. Den andra gruppen fick ingen sådan information alls. Efter en månad visade en uppföljning av grupperna att de som fått information om sin kaloriförbränning hade minskat i vikt och fått ett lägre blodtryck. I den andra gruppen märktes ingen förändring. Här hade alltså kvinnornas uppfattning om hur mycket de faktiskt rörde sig en slags placeboeffekt. Kanske kan en stegräknare till varje anställd i branschen vara en klok investering?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.