Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Osäkra anställningar, osäkert liv

Den som är ung ska kunna tro på framtiden, inte behöva oroa sig, bita ihop och få magsår.

Publicerad 11 december 2012

Den som har en osäker anställning mår sämre än den som har ett fast jobb. Ångest, ont i magen, rädsla, sömnproblem. Det finns ett tydligt ­samband mellan osäkra anställningar och ohälsa.
Så många som 15 procent av alla som arbetar i ­Sverige har en osäker anställning i dag. Det är vikariat, ­tim­anställningar, provanställningar. Eller att jobba åt ett ­bemanningsföretag och vänta på ett sms med ­anvisningar om tid och plats.
Nyligen lyssnade jag på forskaren Anna-Karin Wae­ner­lund i radio när hon berättade om sambandet mellan hälsa och anställningsform. Hon menar att det framför allt är rädslan för att bli arbetslös som gör att den osäkert anställda får sämre hälsa än den med fast arbete.

Var tredje ungdom har en osäker anställning och varannan osäkert anställd är kvinna. Andelen osäkra anställningar är hög för dem med invandrar­bakgrund. Vanligast är jobb inom hotell- och ­restaurang, handeln och vården. Enligt experter kommer de osäkra anställningarna att bli ännu fler nu när varslen och arbetslösheten ökar.
Men medan de anställda mår dåligt tjänar arbetsgivarna på det. Så pass bra att de har satt osäkra ­anställningar i system.
»Det pratas om osäkra anställningar som ett övergående besvär. En fas man går igenom i sin ungdom. Men i själva verket står vi inför ett trendbrott: det riktiga jobbet kommer inte.« Så skriver Victor Bernhardtz i nyutkomna boken »Skitliv«. Det är en viktig bok därför att den synliggör frågan om de försämrade villkoren på arbetsmarknaden för unga. Och för att den visar att försämringarna inte längre hör till undantagen.

För den osäkert anställda blir löneutvecklingen, pensionen och möjligheterna till fortbildning sämre. Lika så att kvalificera sig till a-kassa eller sjukpenning. Att skriva kontrakt på en hyresrätt eller ta lån till en bil eller bostad finns inte för den med osäker anställning. Lägg därtill att inflytandet på arbetsplatsen minskar.
Det här är inget människor föredrar. Men de måste, eftersom de inte får andra alternativ.
Osäkra anställningar betyder osäker framtid. När man är ung ska man tro på framtiden, inte som nu bita ihop och få magsår för att framtiden snarare känns som en mörk tunnel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här