Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Olika moms på munsbiten till jul

Publicerad 18 mars 2002

Bläddra fram några sidor och läs om Sofia Sjödin och Anders Ivis på Cajsas catering i Uppsala.
Catering är en del av branschen som växer. Till stor del tack vare de många duktiga människor som arbetar där. De utvecklar nya matidéer och ryktet om bra ställen sprider sig snabbt bland kunderna. Cajsas catering har både regelbundna kunder, som får sin lunch varje dag, och dessutom många beställningar till personalträffar och andra tillfällen då man vill samlas och äta gott.

Restaurangmat räknas som annat
För kunden har catering många fördelar. En av de största är priset, som till stor del hänger ihop med skattesystemet. Cateringmat är mat, både då den äts och inför gud och skattemyndigheterna. Därmed gäller den lägre matmomsen, 12 procent.
Mat som äts på en restaurang däremot räknas inte skattemässigt som mat, trots att det verkligen inte är pappersmassa som gästerna äter på krogen och inte heller soppa kokt på spik. Skattemässigt likställs dock restaurangmaten med pappersmassa, spik, datatjänster och annat. Full moms, 25 procent, är vad som gäller.
Alltså. Sitter du ner och äter din mat där du har köpt den så gäller 25 procents moms. Tar du den med dig hem eller upp till jobbet gäller 12 procent, lika som för maten i butiken, den må vara en färdiglagad lunchlåda eller ost, fralla och potatis.
Från branschens sida, både fack och arbetsgivare, har man i flera år försökt få en ändring på detta. Dock utan framgång än så länge.
Åter till cateringköket i Uppsala, som även är en bra arbetsplats. Trevligt jobb i en lugn arbetstakt. För den skull är det inte mindre jobb än i ett vanligt restaurangkök och inte mindre avancerad matlagning. Men personalen kan planera sitt arbete och lägga upp det vettigt. Där har du den stora skillnaden som gör att man slipper stress och hets. Lägg till arbetstider som för det mesta är dagtid vardagar. Inte konstigt att personalen trivs.
Sofia och Andreas lagar mat åt andra inför julen. Länge fram i tidningen berättar vi om en annan HRF-are som gör en insats för sina medmänniskors julglädje. Christoffer Rössvik utanför Mullsjö pryder sitt hem med lampor, tomtar och slädar. Från första advent till Tjugondag Knut är hans hem ett lysande utflyktsmål. I tolv år har han hållit på med sina juldekorationer.

Ofrivillig ledighet
En del medlemmar får dock ta julledigt med en litet bitter smak i munnen. Läs om de anställda på Sodexho, som tvingas ta ut semester när arbetsplatsen håller stängt under mellandagarna. Företaget tycker att på sommaren, när det också är stängt, kan de leva på a-kassan i stället för semesterlönen, så det här spelar egentligen ingen roll. Det är ett märkligt sätt att se på arbetslöshetsförsäkringen.
Den är inte tänkt som ett bransch- eller företagsstöd, utan som ett stöd för den enskilde som ofrivilligt blir utan jobb. I LO-tidningen uppmanade nyligen en medlem myndigheterna att granska företagens utnyttjande av a-kassan och arbetsmarknadsstöden, inte bara den enskilde. Det ligger mycket i den uppmaningen.
Men till dess, njut av maten, ljusen, de lediga dagarna och det nya året!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här