Midnatt råder i arbetsrätten
Anna Hjorth. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Midnatt råder i arbetsrätten

Publicerad 15 december 2016

Det är mycket sillar, köttbullar, skinkor, gotter och paket just nu. För många nås snart kulmen på årets kanske stressigaste ­period – ­julbordens tid.
Vissa ställen var fullbokade redan i september. Strålande tider, alltså. I alla fall för krögarna.
När det gäller personalen, alla ni som rullar köttbullarna, lägger in sillen och serverar snapsen, är det snarare tuffa tider.

Jag roade mig med att titta tillbaka på vad ­Hotellrevyn skrivit om under året. Det är inte bara upplyftande läsning. Ett exempel är granskningen av pensionsfusket. HRF har undersökt om arbetsgivare verkligen sätter av pengar till personalens framtida tjänstepensioner så som de ska göra. Det är det många som inte gör, trots att de har tecknat kollektivavtal.

Jag blir arg bara av att läsa om det! Men ilska räcker inte, därför har Hotellrevyn gjort en guide till hur du kollar om din arbetsgivare skött sig.
Surfa in på hotellrevyn.se/pensionsfusket och läs hur du ska gå vidare.

Att heltidstjänster omvandlas till deltider är ganska vanligt

Ett annat exempel är hyvling. Att heltidstjänster omvandlas till deltider är ganska vanligt i branschen, precis som i en del andra yrken. Fackförbundet Handels har drivit ett ärende ända till Arbetsdomstolen.

Plus och minus just nu

  • Skänka gåvor. Det är enklare än någonsin att ge en gåva till någon organisation som till exempel hjälper barn på flykt.
  • Shoppa klappar. Trots att vi vet att situationen i Syrien är fruktansvärd så handlar vi för absurda summor till jul.

Tyvärr blev domen att arbetsgivaren, Coop, hade gjort rätt när de skar ner heltiderna till deltider. Vilka konsekvenser det får är för tidigt att säga. Men det verkar inte precis som att de anställdas ställning blir starkare.

Det här blev inte någon munter avslutning på året. Och visst kan vi tillåta oss att deppa en stund. Men sedan är det dags att resa sig och försöka göra något åt saken. Ett sätt är att kontakta oss på Hotellrevyn – vi vill alltid veta hur du har det på jobbet och blir glada över tips på saker att skriva om.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här