Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lika viktigt nu som 1918

Fackets uppgifter är i grunden samma som vid starten – trygghet i arbetslivet, lön att leva på och bättre arbetsmiljö.

Publicerad 20 november 2014

De historiska dramaserierna avlöser varandra på tv. Downton Abbey och Boardwalk empire är två aktuella. I vår kommer SVT med en ny säsong av Fröken Frimans krig, om kvinno­kollektivet som öppnade en separatistisk mataffär. Det är lätt att ryckas med i dramatiken, sugas in i miljöerna och fascineras av modet och kläderna.
Alla utspelar de sig under de första årtiondena på 1900-talet. Årtionden när arbetar­rörelsen slog igenom i parlamenten och kvinnor kämpade till sig rösträtt. När tiderna blev moderna och det började dansas charleston på innerestaurangerna.

Det var under de åren och i den tidsandan som HRF bildades. Året var 1918 och i år fyller förbundet 96 år. Mycket har hänt sedan dess. Det är ett annat samhälle och de rättigheter som arbetare har i dag gick knappt att hoppas på då, för snart 100 år sedan.
Men många av fackets uppgifter är i grunden samma. Att slå vakt om tryggheten i arbetslivet, arbetsmiljön, motverka olyckor och utslitning. Kämpa för att alla som arbetar och engagerar sig i servicejobb ska ges vettiga villkor och en möjlighet att ha en lön som går att leva på.

Då och då kan en fråga sig om det är så stor skillnad på arbetsvillkoren nu och då.  Migrantarbetare är en grupp som ofta utnyttjas kraftigt av oseriösa arbetsgivare. Trots att ekonomin går framåt och mycket i samhället blir smidigare och enklare, pressas personalen inom service­sektorn att jobba mer och snabbare.
Då behövs facklig organisering. Lika mycket nu som när förbundet var nytt och charleston den senaste flugan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här