Sveriges hotell och restauranger kommer att fortsätta anställa, även utan ungdomsrabatt.
Varken jobb eller studier. Så har många unga det i dag. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast. Sedan år 2000 har ungas arbetslöshet ständigt varit på höga nivåer. Även under goda år har unga haft svårt för att få ett jobb. Det handlar alltså inte enbart om dålig konjunktur utan om att något har gått snett på arbetsmarknaden.
En lösning som den förra, borgerliga, regeringen kom med var att sänka arbetsgivaravgifterna för unga. Om det blir billigare att anställa kommer ungdomar bli attraktiva att för arbetsgivarna, menade de. Därmed sänktes socialavgifterna för dem mellan 19 och 25 år.
Det visade sig snabbt vara en dyr reform. Den gynnar arbetsgivare eftersom de betalar mindre i avgifter men kostar skattebetalarna stora summor utan att uppnå målet, minskad ungdomsarbetslöshet. Är detta rimligt?
Enligt institutet IFAU:s utvärdering kostade varje nytt jobb med ungdomsrabatt mellan 900 000 och 1,6 miljoner. Det vill säga fyra gånger mer än snittkostnaden för en anställd mellan 19 och 25 år.
En annan statlig myndighet, Riksrevisionen, säger: »Det kan diskuteras om det är rimligt att utnyttja en åtgärd där varje skapat arbetstillfälle beräknas kosta 900 000 kronor brutto.«
Den nya rödgröna regeringen vill slopa ungdomsrabatten. Något som beräknas ge statskassan 9,6 miljarder kronor bara nästa år. Nu går arbetsgivarna i taket över regeringens förslag. Kan vi inte bara stanna upp ett tag och titta på vad forskning och fakta säger? Många unga får sitt första jobb i hotell- och restaurangbranschen. Det kommer fortsätta också i framtiden. Och pengarna kan göra mer nytta. Om man får fyra gånger så mycket jobb för pengarna i välfärden så är ju valet ganska lätt. Vi behöver varandra.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.