OS borde vara en jättechans för turismen. Men skärpta visumkrav gör att halvtomma flygplan landar i Beijing.
Sommaren är här och det är bara några veckor kvar till OS i Kina. De flesta skulle kanske tro att antalet turister till det stora landet har ökat under året, för vad vore väl mer sannolikt än att landet tagit detta unika tillfälle i akt för att marknadsföra sig. Just hemkommen från OS-staden Beijing kan jag konstatera att så inte är fallet. I stället tycks Kinas ledning inte riktigt veta vilket ben de ska stå på. Under de senaste åren har många av de gamla husen i Beijing rivits för att ge plats åt det ena höghuset efter det andra. Allt för att staden ska te sig attraktiv för besökarna under OS. Hotell i betong, glas och stål skjuter upp som svampar ur jorden, alldeles för snabbt för att de ska ha byggts efter konstens alla regler.
ANTALET ANSTÄLLDA inom hotell- och restaurangbranschen har ökat enormt under byggboomen. Alltså borde turistnäringen i Kina kunna skörda guld i dessa tider. I stället har det blivit svårare att få visum till landet. Hotellchefer, som inte vill medverka med namn i Hotellrevyn av rädsla för repressalier, berättar att de har färre hotellgäster än på mycket länge. Beläggningen har gått ner med 25 procent på vissa hotell. Anställda inom resebranschen i Sverige berättar att många flygstolar gapar tomma i flygplanen till Beijing. Samtidigt arbetar städerskor, servitörer och receptionister i Kina för en lön som är en bråkdel av vad samma yrkesgrupper tjänar i Sverige. Här finns inga skyddsnät, blir du sjuk riskerar du att förlora ditt jobb. Att vara hemma med sjukt barn finns inte på kartan. Många kineser inom turistbranschen går sjuka till jobbet och får förlita sig på mor- eller farföräldrar om barnen får influensa.
JOURNALISTER som ska arbeta i Beijing under OS vittnar om svårigheter att arbeta fritt. När de begränsas i sitt arbete blir också rapporteringen under OS påverkad. När jag lämnar Beijing spelas en marknadsföringsfilm för OS in på flygplatsen. Inspelningsteamet har hyrt in en kinesisk kvinna som spelar ett stränginstrument och de filmar henne när hon spelar för turisterna som passerar incheckningsdisken. Samtidigt viftar OSklädda män och kvinnor med kinesiska flaggor för att välkomna gästerna. Det ger en otäck bismak. OS, som borde vara en jättechans för turistbranschen i Beijing, har än så länge betytt mycket lite för arbetsvillkoren, lönerna och demokratin i Kina. Det är viktigt att inte glömma bort den internationella solidariteten.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.