Hopp om mer rättvis tjänstepension
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM TJÄNSTEPENSION

Hopp om mer rättvis tjänstepension

Dagens regler säger att tjänstepension tjänas in först från 25 år. Men nu kan det finnas en chans att åldersgränsen kommer att sänkas så att även yngre anställda får ta del av denna förmån i framtiden.

Publicerad 20 maj 2020

Jag har inte pensionssparat en krona i hela mitt liv. Det har alltid varit något annat som känts mer angeläget. Före 30 skrattade jag gott åt kompisar som satte av pensionspengar.
Sedan var jag småbarnsförälder och inget kändes mer avlägset än pension. Efter 40 var det läge att börja pensionsspara, för det vet ju alla att det ska man göra. Tror ni att jag börjat än? Nix.

Så slog det mig att jag redan har det absolut bästa pensionssparande man kan ha. Eller det näst bästa, efter en gigantisk förmögenhet. Jag pratar om tjänste­pension. Alla som jobbar på företag med kollektivavtal får en slant insatt till pensionen. Visst har vi avstått löne­utrymme, men en hundralapp som sattes in för fem år sedan kommer att vara mycket värd om 40 år.

Jag säger inte att tjänstepensionen ersätter privat pensionssparande, men tänk vilken förmån ändå. Om allt vill sig väl kan dessutom ännu fler få den. Jag har tidigare skrivit om orätt­visan i att pensionsinsättningarna startar först vid 25 år. Många HRF:are har redan jobbat i flera år vid det laget.

Nu har LO meddelat att det finns en överenskommelse som är färdig att införas i avtalet, där åldersgränsen sänkts. Det finns en massa villkor förstås, så jag tänker inte ropa hej riktigt än. Men det visar ändå att det finns en vilja från alla håll att lösa den här orättvisan.

Medan vi väntar på detta och på att coronakrisen blåser över kommer jag att botanisera i privat pensionssparande. Kanske. Troligen inte.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här