Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Halva Skåne jobbar visstid

Allt färre anställningar är fasta. Men arbetsgivarna tänker kortsiktigt när de bara erbjuder tillfälliga jobb.

Publicerad 19 november 2013

Bara på ett år har visstids-armén vuxit med 50 000. Just nu har 697 000 personer en tidsbegränsad anställning att gå till. Det är som om varannan skåning skulle ha ett tidsbegränsat jobb. Uppenbart är att ­arbetsgivarna missbrukar systemet och staplar visstider på varandra.  
Arbete och arbetsmarknad är en av vår tids viktigaste politiska frågor.

Att få bra jobb och en utbildning är de viktigaste samhällsfrågorna i dag. Det svarade  unga mellan 16 och 29 år när Ungdomsstyrelsen frågade. Myndigheten har gjort en undersökning bland unga där hela 18 procent säger att de är oroliga för att bli arbetslösa.
Det handlar också om oro inför att klara ekonomin, att inte kunna börja ett vuxenliv men också oro för den egna hälsan. Det är en signal som de ansvariga måste ta på allvar.

Arbetsgivarna tänker girigt, vilket kanske inte förvånar, men deras kortsiktighet överraskar. För vem vill anstränga sig utöver det mest nödvändiga, eller satsa på sitt jobb, om det handlar om några veckor eller månader? Vem vill vara en del av kompisgänget eller utvecklas som anställd om tiden på företaget inte sträcker sig längre än fram till veckoslutet?
Arbetsgivarna skapar på detta sätt inte bara osäkra villkor för sina anställda. De riskerar också kvaliteten och den goda servicen på kuppen. Finns det någon logik i det?

Ansvaret för en fungerande arbetsmarknad vilar på flera. Regeringen är ansvarig, så också arbetsgivarna och facken. Fackförbunden har uttalat sig kraftigt mot visstider. Men när hördes senast en arbetsgivarorganisation klaga på visstiderna? Eller regeringen? De verkar mest blunda och låtsas att allt är bra.

Plus och minus i november

Modigt. Företag som vågar ge aktiv kund­service i sociala medier, exempelvis lösa problem med tågbiljetter.

Fegt. Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson duckar för medier och inte ställer upp på intervjuer.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här