Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Är din chef en E-type?

Garanterad nivå för lön och ersättningar, försäkringar och pension. Kollektivavtal är alltid aktuellt, även på vikingakrogar.

Publicerad 22 oktober 2013

Varför är kollektivavtal så viktigt? Jenny Bengtsson, ordförande för HRF Stockholm-Gotland, har synts i media de senaste dagarna. Hon och tidigare artisten Martin »E-type« Eriksson hamnade i en dispyt.
E-type driver en krog med vikingatema i Stockholm sedan en tid tillbaka. Men liksom flera andra kändisdrivna krogar och fik saknar E-type kollektivavtal.

Det skrev Jenny om i sin blogg. Anser man sig inte ha råd med kollektivavtal ska man fundera över om man över huvud taget ska ha en affärsverksamhet, menade hon. E-types svar i tidningen Metro blev: »Jag blir lite irriterad när en liten primadonna ska berätta: gå inte på de här krogarna. Hon har ingen aning om vad hon snackar om.«

Inte? Jag ringer Jenny Bengtsson och frågar varför kollektivavtal är viktigt.
»Ett snabbt svar: avtalet är en grundläggande och bindande trygghet. Vi vill ha trygghet och garanterad lön, ersättningar och försäkringar. Låt säga att arbetsgivaren betalar allt men utan kollektivavtal är det fortfarande inte bindande. Skillnaden mellan ett juridiskt avtal som man har skrivit på och ett muntligt avtal är godtyckligheten. Ett juridiskt bindande dokument som kollektivavtalet går inte att strunta i. Det är vad kollektivavtal ger.« säger Jenny Bengtsson.

Modellen med kollektivavtal har en majoritet av arbetsgivarna gått med på. Det är en branschanpassad överenskommelse som facket och ­arbetsgivarna utvecklat tillsammans.
Hollywoodskådisen Joel Kinnaman var en annan avtalslös krog­ägare som Jenny Bengtsson bloggade om. Kinnaman hörde av sig direkt och ville teckna avtal. Så i slutänden handlar det kanske om vem som vill vara en god arbetsgivare och vem som mest är ute efter pengarna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här