Allt fler unga luras att provjobba utan lön. På det sättet kan en del arbetsgivare ordna full bemanning utan kostnad.
Allt fler unga luras att provjobba utan lön visar en färsk rapport från LO. Fackets hjälptelefon fick i somras över hundra samtal från unga som inte fått lön för den tid de provjobbat.
Anna och Hanna är två av dem som drabbats. De trodde att de skulle få jobb på ett kafé i Gamla stan i Stockholm. Aldrig någonsin hade de kunnat tro att de inte skulle få betalt för de timmar de jobbade med att servera gäster och plocka disk. De provjobbade utan att få så mycket som en krona av arbetsgivaren. De är dessvärre inte ensamma om att upptäcka att de inte får betalt för den tid de arbetat. I en undersökning som två studenter från Tollare folkhögskola har gjort, uppger 7 av 15 kaféer och restauranger att de tar emot provjobbare som inte får betalt för den tid de arbetat.
De arbetsgivare som låter dig jobba utan lön gör fel. Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen är det ett brott mot avtalet att inte ge lön för arbetad tid. På många kaféer och restauranger har arbetsgivarna satt i system att plocka in unga människor för att få full bemanning. Arbetsgivarna vänder sig bara till unga personer som precis börjat jobba och ofta har sämre koll på sina rättigheter. De utnyttjas under en dag eller ibland upp till en vecka utan lön. När de genomskådar situationen och väljer att lämna, hittar arbetsgivaren snart en ny ung människa att utnyttja.
Arbetsgivare som låter unga provjobba utan lön förstör också för hela branschen. De gör det svårare för de arbetsgivare som faktiskt vill betala för utfört arbete. Genom att få kaféer och restauranger att gå runt med tillfällig gratis arbetskraft sätter de en enorm press på schysta arbetsgivare. De kan naturligtvis inte konkurrera på lika villkor eftersom de schysta arbetsgivarnas kostnader för anställda blir betydligt högre.
Många är de som drömmer om jobb och egen bostad, något som är långt ifrån självklart för unga i dag. Att provjobba ter sig kanske därför som en chans till en biljett in i vuxenlivet, men blir i stället en fet käftsmäll.
För att slippa hamna i samma situation som Anna och Hanna ska du alltid begära ett anställningsbevis innan du börjar jobba. Då kan du i lugn och ro läsa igenom din arbetsvillkor innan du börjar jobba. Känner du dig osäker kan du be en kompis eller en ombudsman på HRF att titta på anställningsbeviset för att se att allt ser rätt ut. Och kom ihåg: Personer som vill att du ska jobba gratis är inga schysta arbetsgivare. En schyst arbetsgivare vill att du ska trivas och jobba länge och betalar självklart för utfört arbete.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.