Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ut med köphetsen, in med julefriden

Några stressar ihjäl sig i jakten på den perfekta julen. Andra har inte råd att fira jul. Hur tokigt kan det bli egentligen?

Publicerad 14 december 2010

Julskinkan, julklapparna, den hemgjorda kolan och granen som ska pyntas. Städning, nystrukna julgardiner och hembakta lussebullar. Och så pepparkakshuset som självklart måste göras tillsammans med barnen. Många av oss jagar runt för att kunna fira jul med våra nära och kära. Men var tog lugnet vägen? Det blir inte mycket till julmys när jäktet sätter klorna i oss.

Det kan till och med vara svårt att få uppleva julefriden när julhetsen tar över. Att skippa klapparna och minska ner på antalet rätter på julbordet kan vara en idé för att lugna ner tillvaron. Den som drar ner på ambitionerna har dessutom mer krafter kvar till det nya året. Dessutom är det både billigare, bättre för miljön och bra för själen att ta det lugnt i några dagar.

Den krassa verkligheten för många är också långt ifrån bilden av den perfekta julen där barnen öppnar klappar och tindrar med ögonen. Sanningen är att alla inte kan välja vad de ska köpa i julklapp. De kan nämligen inte köpa något alls och har inte ens råd med ett mer sparsmakat julfirande.
I dag lever mer än 300 000 barn i vårt land i relativ fattigdom. Det är dubbelt så många som för fem år sedan. För dessa barn är julklappar och julmat ingen självklarhet, utan snarare något de bara kan drömma om.

Organisationen Majblommans Riksförbund märker av den ökade fattigdomen. De ger bidrag till människor som är sjuka eller lever på socialbidrag och har svårt att få ihop sin ekonomi. Under förra året ökade antalet ansökningar till Majblomman med 20 procent. Organi­sationen ger inte så mycket pengar till de som söker, men tusen kronor kan göra skillnad mellan ett ­litet julfirande och inget alls. Det kan räcka till julskinka, någon julklapp och kanske lite varma ytterkläder till barnen. Skillnaden mellan julglädje och ingen jul alls.

Så sänk kraven och minska på handlandet i jul. Bjud in någon som sitter ensam hemma, eller barnens kompisar och deras ensamstående mamma. Fixa knytis, skippa klappar till de vuxna och prioritera barnen. Damma av några gamla spel, tänd ljus och spela spel tillsammans med nära och kära. Då får du inte bara ett bättre samvete utan också mer julefrid.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här