Här behövs företagshälsa!
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

Här behövs företagshälsa!

I många branscher är det en självklarhet. Men få hotell- och restauranganställda har tillgång till företagshälsovård. Vill arbetsgivarna inte ha hållbar personal?

Publicerad 14 november 2018

Hotell- och restauranganställda jobbar hårt. Det vet ni bättre än några andra.
Så vad får man för sitt hårda slit? Lön förstås. Kanske lite uppskattning om vi har tur. Ont i rygg och axlar får åtminstone en majoritet av hotellstädarna.

Men vad de allra flesta faktiskt inte får är företagshälsovård. Faktum är att ingen annan yrkesgrupp har så skralt med företags­hälsa som hotell- och restauranganställda.

Svårt att i kronor och ören värdera minskat lidande.

Varför? Ska man vara krass, och det tycker jag man kan vara i en sådan här fråga, så är det för att arbetsgivarna ser sina anställda som utbytbara. En utsliten rygg kan alldeles för lätt ersättas av en ny stark rygg. Cyniskt – ja. Men inte osant.
Visst kostar det att hålla med företagshälsa. Å andra sidan är det svårt att i kronor och ören värdera minskat lidande.

Plus och minus just nu

  • Besöksnäringen. Den går som tåget! Året har bjudit på fler gästnätter, fullbokade campingar och välbesökta restauranger.
  • Avtalslösa företag. Att inte fler arbetsgivare tecknar kollektivavtal för sina anställda. Utan personal – ingen vidare service.

Arbetsgivare – låt en ergonom titta på hur kockar, baristor, städare eller serveringspersonal jobbar. Lyssna på råden om hur företaget med enkla medel kan göra jobbet lite mindre tärande för kroppen. Det ger inte bara bättre livskvalitet. Det ger också arbetsgivarna en chans att behålla sin personal.

Kanske skulle satsningar på hälsa minska det skriande personalbehovet? Dessutom – och det är minst lika viktigt – skickar det en signal om att man bryr sig om sina anställda. Det är lite guldstjärna på det. Hur ser det ut på din arbetsplats? Värd en guldstjärna?

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här