Föreningar för oss framåt
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM ORGANISERING

Föreningar för oss framåt

Studiecirklar, idrottsföreningar, fackförbund – vi blir smartare, starkare och tryggare tillsammans!

Publicerad 9 april 2019

Alla vill nog, men kan inte vara den där mannen på Himmelska fridens torg. Ni vet han som ensam ställde sig rakryggad framför karavanen av stridsvagnar för att hindra dem från att rensa torget på protesterande studenter. Han som förkroppsligade civilkuraget.

De flesta behöver vara tillsammans för att bli starka. Många röster hörs bättre och ger oss en känsla av sammanhang. Och när alla kan bidra med lite vardagsmod behöver ingen känna sig tvungen att vara superhjälte.

Tre firardagar framöver

  • 12 april. Både lakritsens och linssoppans dag, bara att välja. Eller soppa till lunch och »rök« lakritspipa på maten.
  • 13 april. Surdegsdagen. Instagram kommer att översvämmas av bilder från alla hobbybagare!
  • 18 april. Knivens dag. Ge din vassaste kollega en extra omsorgsfull slipning!

Jag hörde någon gång att Sverige är världens mest föreningstäta land. Jag vet inte om det är sant, men visst vore det inte så konstigt om vi var det?
»Jag skulle vilja lära mig foto« – Starta en studiecirkel! »Vi behöver bättre renhållning« – Starta en intresseförening! »Min unge vill börja orientera« – Gå med i idrottsföreningen! »Vi vill ha bättre arbetsmiljö« – Gå med i facket!

Samtidigt vet vi att många LO-förbund har det tufft när det gäller medlemsutvecklingen. Alla kanske inte förstår meningen med föreningen? Att vi blir starkare tillsammans. Att när vi är många som sluter upp bakom krav på rättvisa och jämlikhet så går det inte att ignorera oss.

När Victoria Nilsson var med och drog i gång det fackliga arbetet på HMS Host på Skavsta flygplats var drivkraften att det behövdes en röst för alla. Som grädde på moset blev facket en välkommen samtalspartner för företaget.