I början av juni tar många examen från gymnasiet. Hotell- och restaurangbranschen får påfyllning av utbildade yrkesmänniskor, bland annat från klassen på Tranellska som Hotellrevyn följt i tre år. Nu gäller det för arbetsgivare att erbjuda villkor som får dem att stanna och trivas.
I tre år har vi följt fem elever på Tranellska gymnasiet i Västerås. Tack för att vi fick göra det, Moa, Benjamin, Ingrid, Finley och Jasmine.
Nu har de tagit studenten.
Vilket bra val de gjorde! De som vill går direkt till jobb. Inte nödvändigtvis inom hotell eller restaurang, men inte i brist på erbjudanden. För jobb inom branschen finns det. Särskilt för den som utbildat sig.
Fler sökande till Hotell och turism
Den som tittar på antagningsstatistiken inför hösten kan se att det finns tecken på att fler väljer ett av branschens yrkesprogram. På Tranellska har man fler sökande till Hotell och turism än man haft på många år.
Det vore bra för branschen om det kom ut fler utbildade yrkesmänniskor. Men för att få verkligt tryck på platserna på gymnasiet behöver branschen göra mer.
Var rädda om kompetensen
Arbetsgivare kan inte å ena sidan skrika sig hesa över bristen på folk med rätt utbildning och å andra sidan erbjuda villkor som inte lockar någon.
Det är dags att ta hotell- och restauranganställda och deras kompetens på allvar. Betala det de förtjänar, ge dem scheman som går att kombinera med familjeliv och ge dem den uppskattning de jobbat så många år utan.
Och till de elever som, likt vårt gäng på Tranellska, ska ut i arbetslivet – fortsätt kräva er rätt. Ni har det i er. Och gå med i facket!