Deltid glöms bort i debatten
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare ledare

Deltid glöms bort i debatten

Snittlöner, avtalslöner, höjningar i procent eller i kronor. I diskussionen om löner är en tabell ofta osynlig – den som visar vad en deltidsanställd har att leva på.

Publicerad 13 april 2016

Det pratas mycket om löner just nu. Inte något konstigt med det, i en tid då de färdigförhandlade kollektivavtalen rasslar in. När jag skriver det här har industrin och handeln just blivit klara med sina. 
Jag tycker ändå att det pratas alldeles för lite om de faktiska lönerna. Visst, medianlöner och snittlöner är intressanta. Det procentuella utfallet av avtalsförhandlingarna likaså. Men i branscher där deltider är minst lika vanliga som heltider, räcker det inte att konstatera att lönerna höjs ett visst antal procent eller kronor för en heltids­anställd.

Glöm inte bort deltiderna och hyvlingen

/blockquote>

Vi måste prata om deltiderna också. De är en viktig orsak till att arbetarkvinnors faktiska löner i snitt bara är 73 procent av arbetarmännens, enligt LO:s jämställdhetsbarometer. 

Den som jobbar deltid ligger steget efter. Deltiden ger inte bara mindre på lönekontot i dag, den ger lägre a-kassa för den som blir arbetslös och lägre pension i framtiden.

Den som jobbar deltid i ett lågavlönat yrke löper med andra ord större risk att bli fattig.

Plus och minus just nu

  • Ökat ansvar. Nya regler från Arbetsmiljö­verket ger arbetsgivarna större ansvar för att de anställda ska må bra på jobbet.
  • Ökade sjukskrivningar. Allt fler blir sjuka på grund av jobbet, av till exempel stress och mobbning.

Det är inte okej. Definitivt inte i en bransch som hotell- och restaurang, där många företag gör stora vinster och framtiden är ljus. Men det sker på bekostnad av de anställda. Till exempel när heltider görs om till deltider.

Det är framförallt en verklighet för hotellstädare. Och de flesta med det yrket är … Just det, kvinnor!  

Så fortsätt gärna att prata om lönerna. Men glöm inte bort deltiderna och hyvlingen. Blir det inte något stopp för de sakerna så är det risk att kvinnorna fortsätter att vara förlorare i framtiden. Och hur ska branschen då locka de unga, som den så väl behöver?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här