Ingen vet hur många nya jobb som skulle skapas med lägre löner. Ändå duggar förslagen om nya låglönejobb tätt, gärna med branschen som tänkt försökskanin.
»Vem vet, inte du. Vem vet, inte jag.« Orden är Lisa Ekdahls, från en låt hon skrev för över 20 år sedan. Exakt vad den handlade om minns jag inte, men det var definitivt inte om hur många som får jobb om lönerna blir lägre.
Jag har tänkt mycket på de där orden den senaste månaden, när förslagen om olika varianter av låglönejobb för nyanlända har duggat tätt. Alla har de en sak gemensamt: Ingen vet hur många nya jobb som verkligen skapas om lönerna blir lägre. Ändå tycker alla allianspartierna, i sällskap med arbetsgivare och en del ekonomer, att det är en bra idé. Och flera har nämnt just hotell- och restaurangbranschen som lämplig att testa på.
Plus och minus just nu
- Michelintätt. Michelinstjärnor till inte mindre än 24 restauranger från Malmö till Järpen. Grattis till alla proffsiga branschmänniskor!
- Avtalsluckor. Flera av Michelinkrogarna saknar avtal. Bland annat Frantzén, som enligt Dagens Arena omsätter över 14 miljoner.
Det finns ett stort frågetecken runt vilka effekter lägre löner har på antalet nya jobb. Men det finns en hel del som vi faktiskt vet. Som att OECD har konstaterat att klyftorna mellan dem som tjänar mest och dem som tjänar minst ökar snabbare i Sverige än i något annat västland.
En annan sak vi vet är att hotell- och restaurang är en bransch där lönerna är låga. Vi vet också att ungefär hälften av dem som jobbar i branschen inte har heltid, vilket ger en ännu lägre lön. Då har jag inte ens nämnt de osäkra anställningarna.
Det är nödvändigt att de människor som nu kommer till Sverige får jobb, för att bli en del av samhället och inte fastna i fattigdom. Men varför ska just lägre löner vara lösningen när ingen vet vad det ger? Nya siffror visar att svensk tillväxt hör till de starkaste i Europa och vissa branscher, däribland hotell- och restaurang, går riktigt bra. Där behövs det personal. Men de ska ha anständiga löner – oavsett om de kommer från Alingsås eller Aleppo.