Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Delad föräldraledighet lönar sig

Publicerad 29 juni 2004

De flesta hotell- och restauranganställda har nu fått sina nya löner. I den här tidningen berättar vi om flera nya avtal.
Då det gäller rena pengar så har HRF:arna fått avtal väl i nivå med övriga på arbetsmarknaden.
Nu är det bara att hoppas att de som protesterar mot delar av avtalet, bland annat i denna tidning, använder sin ilska på ett konstruktivt sätt. Gå till fackets höstupptakt i augusti och september. Samla arbetskamraterna och bilda en klubb. Och se till att alla dina kollegor är med i facket.

En punkt i avtalet vill jag uppmärksamma särskilt. Det gäller föräldralönen.
Facket har länge krävt att reglerna kring föräldraledighet och föräldralön ska bli lika för mammor och pappor. För tre år sedan blev det så i det stora SHR-avtalet. I år införs nyordningen i avtalet för bageri och konditori.
Föräldralönen betalas av arbetsgivaren och är en utfyllnad utöver den föräldrapenning, som försäkringskassan betalar. 10 procent av lönen under 2 ? 3 månader är ett väsentligt tillskott för en ung barnfamilj.
Poängen som föräldrarna ska tänka på är att jämställdhet numera lönar sig ekonomiskt.
Föräldralönen betalas under en begränsad tid till varje anställd. Den finns i de flesta kollektivavtal på arbetsmarknaden. I flera tjänstemannaavtal är det mycket bra villkor.

Avtalets föräldralön har i allmänhet inget tak, där skiljer den sig från föräldrapenningen från försäkringskassan.
För den som har hög lön ger den alltså extra mycket pengar.
Många pappor säger att de inte kan vara hemma med sitt barn för att de kostar för mycket. Men låter de bli att vara hemma missar familjen också att ta ut en förnämlig avtalsförmån. Ska familjen få 2 ? 3 månaders löneutfyllnad, eller 4 ? 6 månader? Den jämställda familjen får mer i föräldralön.
LO har föreslagit att föräldraledigheten ska delas upp i tre delar. En del ska alltid gå till mamman, en del alltid till pappan och den tredje delen kan de fördela mellan sig som de vill.
Det är ett intressant förslag, som stöds av de avtal som nu finns.

Till det här kommer givetvis alla argument om familjens känslor. Närheten mellan förälder och barn ökar. Barnen mår bättre och utvecklas bättre om de har nära kontakt med båda sina föräldrar. Att få barn och dela sin tid med barn är en förmån som berikar livet. Att avstå från att vara med sina barn gör livet fattigare.
Många mammor, som själva lägger beslag på hela föräldraledigheten, motiverar det med att de vill satsa på familjen. Det är en satsning som ofta slår fel. Erfarenheten visar nämligen att separationer och skilsmässor är vanligare i familjer där man inte är jämställd.
Jämställdhet mellan kvinnor och män lönar sig både ekonomiskt och känslomässigt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här