Dags för en rättvis pension!
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM TJÄNSTEPENSION

Dags för en rättvis pension!

Dagens regler säger att tjänstepension tjänas in först från 25 år. Det kan vara fem förlorade år för en kock eller ett restaurangbiträde.

Publicerad 5 mars 2020

År 2017 jobbade nästan 20 000 kockar och kallskänkor i hotell- och restaurangverksamhet. 15 procent av dem var under 25, och mindre än 4 procent över 60. Samma år jobbade ungefär lika många som assistenter i offentlig förvaltning.

Av dem var mindre än 4 procent under 25 år, och 15 procent över 60. Alltså helt omvänt. Detta kan man få fram i SCB:s statistik.
Jaha, kanske du tänker? Varför är det intressant?

Finns också de som kör slut på sig före 60 och tvingas lämna arbetslivet.

Jo, det innebär att en sekreterare i offentlig verksamhet har goda chanser att tjäna ihop till sin pension ända fram till 65-årsdagen. Kockar – inte lika självklart. Visst, en del lämnar branschen för att få bättre arbetstider i kommunal verksamhet. Andra sadlar om och blir … inte vet jag. Sekreterare i offentlig verksamhet kanske? Men det finns också de som kör slut på sig före 60 och tvingas lämna arbetslivet.

Det här blir djupt orättvist när det kommer till tjänstepension, eftersom dagens regler säger att den tjänas in först från 25 år. Det kan vara fem förlorade år för en kock eller ett restaurangbiträde.

Det är ett helt rimligt krav som ställs inom ramen för LO-samordningen: Pensionsinbetalning från första dagen.
Det blir för dyrt, säger arbetsgivaren, och det är klart att det blir dyrare. Men det blir också betydligt mer rättvist.

Om det blir en facklig framgång i den här avtalsrörelsen återstår att se. Men jag tror och hoppas att LO inte kommer att släppa det här kravet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här