Allergi eller smaksak?
Chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM SPECIALKOST

Allergi eller smaksak?

Det värsta som skulle kunna hända en allergisk gäst, ja förutom en anafylaktisk chock förstås, är att de allt vanligare kraven på specialkost gör att restaurangerna tröttnar.

Publicerad 2 februari 2023

Det var på färjan till Tyskland. Vi var som alltid supernoga med att kolla ingredienser på allting. För det gör man när man har ett barn med ­svår allergi.

Ändå vaknade sonen med nässelutslag över hela kroppen. Skönt att det inte blev en allvarligare reaktion. Men vad hade han fått i sig?

Några detektivtimmar senare stod det klart – det var juicen. Hur hade man ens kunnat ana? Varför måste de ha sojaprotein i tysk juice? Eller i norskt bröd för den delen?

Födoämnes­allergi är ett helsike. Otroligt begränsande.

Födoämnes­allergi är ett helsike. Otroligt begränsande. Som förälder blir man därför rörd av serviceproffsens ansträngningar som gör att ens avkomma kan äta tryggt på krogen.
Även om det som då betydde att vistelsen i Frankrike blev en vecka med endast biff och pommes frites. Sonen klagade inte.

På ett ställe erbjöd de sig att byta frityroljan, för de var inte säkra på vad som hade friterats tidigare. På ett annat fick sonen en specialkomponerad måltid med det han tyckte var gott på menyn (pizza med pasta och pommes).

Så du gillar inte röd paprika? Men pilla bort den då.

Det värsta som skulle kunna hända en allergisk gäst, ja förutom en anafylaktisk chock förstås, är att de allt högre kraven på specialkost gör att restaurangerna tröttnar. Också proffsens tålamod har en gräns.

Den som inte har tungt vägande skäl skulle många gånger kunna växa upp och bete sig som folk.
Så du gillar inte röd paprika? Men pilla bort den då. Alla dina preferenser måste inte hamna på listan över kostavvikelser.

Läs vårt reportage om specialkosten här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här