Nyheter rån

Arbetsmiljöverket: Viktigt med krisstöd och första hjälpen

Arbetsgivare måste göra allt för att förebygga rån. Att minska kontantanvändandet är ett viktigt steg, säger arbetsmiljöinspektör Birgitta Sivnert.

Publicerad 20 oktober 2016
Birgitta Sivnert, Arbetsmiljöverket.
Birgitta Sivnert, Arbetsmiljöverket.

– Det är ju oftast kontanter man är ute efter. I dag är det inte så många ställen som har kontanter. Bankerna har det inte och stormarknaderna har slutna kassasystem. Att inte ha så mycket kontanter är ett sätt att förebygga rån.
Det säger Birgitta Sivnert, som  arbetar på Arbets­miljöverket i Malmö och har haft hand om flera av den senaste tidens rån mot snabbmatrestauranger.

Det första hon tittar på när hon kommer till en drabbad arbetsplats är att personalen som varit med vid rånet har fått hjälp.
Nästa steg är att se om företaget har utrett händelsen.
– Målet med en sådan utredning är att se hur man kan förebygga att det inträffar igen. Om det finns något att förbättra i rutinerna eller i säkerheten.

Generellt tycker Birgitta Sivnert att arbetsgivarna på de drabbade snabbmatrestaurangerna hanterat situationen bra.
– I många fall har man har satt in åtgärder för att förhindra att det inträffar igen, redan innan jag kommer. Det är jättebra. Sedan har man varit duktig på krisstöd och första hjälpen. Det är väldigt viktigt. Det här är ofta unga människor som kanske inte har så mycket erfarenhet av arbetslivet. Om man snabbt får hjälp och stöd tar man sig snabbare tillbaka efter en sådan här fruktansvärd upplevelse.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här