Nyheter Arbetsmarknad
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsgivarna tror på fler jobb

Arbetsförmedlingen spår stigande arbetslöshet de kommande året, trots fler jobb. Hotell- och restaurangyrkena hör dock till de mest lovande. Branscharbetsgivarna tror på mer att göra och fler anställda.

Publicerad 12 juni 2013

Antalet svenskar i arbete bedöms öka med nästan 70 000 under de kommande åren. Trots det kommer arbetslösheten att stiga ytterligare, tror Arbetsförmedlingen i sin rapport över arbetsmarknadsläget som presenterades i går. Den stigande arbetslösheten beror på många saker, men framför allt på att de jobbsökande blir allt fler.

Många av de nya jobben väntas skapas i de privata tjänstenäringarna, dit bland andra hotell och restauranger hör. Bara det senaste året har antalet sysselsatta i branschen ökat med 8 000 personer, till nästan 140 000 i dag. Och fler kan det bli. Hotell- och restaurangarbetsgivarna har gott hopp om framtiden. Hälften av branschföretagarna i Arbetsförmedlingens undersökning tror att de kommer att få mer att göra under det kommande halvåret, medan bara var tionde tror på minskad efterfrågan. Drygt var fjärde branscharbetsgivare säger sig till och med ha haft svårt att rekrytera anställda under det senaste halvåret. Det kan jämföras med våren 2010 då bara 15 procent hade det problemet.

Även Almegas tjänsteindikator, som också kom i går, visar positiva siffror. Där säger nästan hälften av restaurangföretagen att de planerar att öka sin personalstyrka under de kommande månaderna. Hotellägarna är dock mer pessimistiska och var fjärde tror att de kommer att behöva minska sin personalstyrka.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här