Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Anställda vittnar om fusk på bemanningsföretag

Munkavle, låga löner och ingen semesterersättning. Anställda på Timeplan Associates LLP, som bland annat hyr ut städpersonal, vittnar om att företaget struntar i de flesta regler - trots att de har tecknat kollektivavtal med HRF.

Publicerad 26 september 2006

– Det här är stort, hur stort som helst, säger Patrik Bohman som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Halland.
Det var när en före detta anställd på Timeplan kontaktade honom som historien uppdagades. De anställda, de flesta polska arbetare, misstänks ha fått svarta löner långt under kollektivavtal och varken sjuklön eller semesterersättning.

Dessutom berättar anställda att de tvingats betala en summa av varje arbetad timme till en person på företaget.
– Det skulle användas som en buffert ifall myndigheterna började snoka och arbetarna skulle behöva åka hem, säger Patrik Bohman.

Timeplan Associates LLP har sitt säte i Gibraltar men har verkat i Sverige under ett antal år. Den främsta verksamheten är uthyrning av städ- och byggpersonal till företag. Enligt Patrik Bohman har Timeplan haft ett 60-tal polska arbetare uthyrda till svenska företag de senaste två åren.

Det var när ett hotell i Halmstad ville anlita städpersonal från Timeplan som Patrik Bohman och Hotell- och restaurangfacket tecknade kollektivavtal med företaget.
– Jag kontaktade dem och skickade ner avtal som de skrev på. Men det gjorde de antagligen bara för att slippa oss.

De anställda som Patrik Bohman talat med berättar att de uppmanats av företagsledningen att inte prata med någon utomstående.
– De har fått munkavle helt enkelt. Det är väldigt illa alltihop.

Patrik Bohman och Hotell- och restaurangfacket kommer nu att skicka en förhandlingsframställan till Timeplan med krav om skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Samtidigt har Skatteverket i Varberg nu inlett en utredning för att se om företagets ägare gjort sig skyldiga till ekonomisk brottslighet.

Patrik Bohman tror att det kommer att ta tid innan hela härvan är uppnystad.
– Det här är bara början på en lång följetong, säger han.

Hotellrevyn har försökt att nå representanter för Timeplan Associates LLP för kommentar, men utan resultat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.