Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ams: Både brist och överskott i branschen 2008

Gott om kockjobb men tuffare tider för receptionister och städare. Så tror Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden 2008 kommer att se ut i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 21 februari 2008

Under förra året var nyanställningarna i hotell- och restaurangbranschen rekordmånga. Även i år väntas många arbetsgivare i branschen anställa, dock inte alls i samma utsträckning som 2007. Det förutspår Ams i sin rapport ”Var finns jobben år 2008?”. Den bygger på intervjuer med bland annat 12 500 privata arbetsgivare.

Arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen är försiktigt optimistiska. De räknar med att ungefär 7 000 personer kommer att få jobb i sektorn under året. Det kan jämföras med de drygt 12 000 personer som fick jobb under 2007.

Efterfrågan varierar dock stort mellan olika yrkesgrupper. Jobben för receptionister, hotell- och restaurangbiträden samt städare har blivit märkbart färre. Samtidigt rapporterar en del arbetsgivare att de har problem att få tag på kockar, hovmästare och i viss mån även utbildad serveringspersonal. Ams tror att bristen kommer att hålla i sig även under kommande år. Det beror dels på att det öppnas många nya restauranger, och dels på att de anställda inte stannar i dessa yrken särskilt länge.

Källa: Ams ”Var finns jobben år 2008?”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här