Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ams: Både brist och överskott i branschen 2008

Gott om kockjobb men tuffare tider för receptionister och städare. Så tror Arbetsförmedlingen att arbetsmarknaden 2008 kommer att se ut i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 21 februari 2008

Under förra året var nyanställningarna i hotell- och restaurangbranschen rekordmånga. Även i år väntas många arbetsgivare i branschen anställa, dock inte alls i samma utsträckning som 2007. Det förutspår Ams i sin rapport ”Var finns jobben år 2008?”. Den bygger på intervjuer med bland annat 12 500 privata arbetsgivare.

Arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen är försiktigt optimistiska. De räknar med att ungefär 7 000 personer kommer att få jobb i sektorn under året. Det kan jämföras med de drygt 12 000 personer som fick jobb under 2007.

Efterfrågan varierar dock stort mellan olika yrkesgrupper. Jobben för receptionister, hotell- och restaurangbiträden samt städare har blivit märkbart färre. Samtidigt rapporterar en del arbetsgivare att de har problem att få tag på kockar, hovmästare och i viss mån även utbildad serveringspersonal. Ams tror att bristen kommer att hålla i sig även under kommande år. Det beror dels på att det öppnas många nya restauranger, och dels på att de anställda inte stannar i dessa yrken särskilt länge.

Källa: Ams ”Var finns jobben år 2008?”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.