Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Yrkesutbildning ger högre lön

Det går bra för elever från Yrkeshögskolan. Inkomsterna ökar och majoriteten får jobb, visar en ny studie.

Publicerad 20 augusti 2015

De flesta som går en utbildning på yrkeshögskolan förbättrar sin situation på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Mellan 80 och 90 procent av dem som tar examen från yrkeshögskolan har jobb efter utbildningen. Före utbildningen hade 60-70 procent jobb. De som tagit examen ökar dessutom sin medianinkomst per år från strax under 100 000 kronor till cirka 250 000 kronor. Det går nästan lika bra för studenter som har gått klart utbildningen men inte tagit examen. Inom hotell-, restaurang- och turism finns utbildningar för att bli allt från köksmästare till vildmarksguide.

80 procent av studenterna som fullföljer utbildningen går till en ny arbetsgivare efteråt, medan de som hoppar av oftare går tillbaka till samma arbetsgivare. Kvinnor och de som är födda i Sverige fullföljer utbildningen något oftare än män och de som är födda i andra länder. Det är vanligast att lämna utbildningen någon gång under det andra halvåret.

Rapporten jämför även yrkeseleverna med ett urval högskolestudenter. Även då gick det bra för dem. Till att börja med har de till och med lättare att få jobb än högskolestudenterna, på sikt är sysselsättningen lika hög i båda grupperna. Men efter fem till sex år har högskolestudenterna 15 000 kronor högre årsinkomst.

Rapporten Yrkeshögskolan – vilka söker, vem tar examen och hur går det sedan? är skriven av Patrik Lind och Alexander Westerberg vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och bygger på registeruppgifter.

Om yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildning som drivs i samarbete med arbetsgivare som erbjuder praktik, och där utbildningarna gäller områden där det finns ett behov av arbetskraft. Före yrkeshögskolan fanns kvalificerad yrkesutbildning, KY.

Under 2004-2013 har antalet studenter på YH/KY-utbildningar ökat från cirka 7 000 antagna till 18 000. Antalet studerande inom för hotell-, restaurang och turism ökade från 2 478 till 3 682.

YH/KY är den största eftergymnasiala utbildningsformen näst efter högskolan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här