Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Yrkesutbildning ger högre lön

Det går bra för elever från Yrkeshögskolan. Inkomsterna ökar och majoriteten får jobb, visar en ny studie.

Publicerad 20 augusti 2015

De flesta som går en utbildning på yrkeshögskolan förbättrar sin situation på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Mellan 80 och 90 procent av dem som tar examen från yrkeshögskolan har jobb efter utbildningen. Före utbildningen hade 60-70 procent jobb. De som tagit examen ökar dessutom sin medianinkomst per år från strax under 100 000 kronor till cirka 250 000 kronor. Det går nästan lika bra för studenter som har gått klart utbildningen men inte tagit examen. Inom hotell-, restaurang- och turism finns utbildningar för att bli allt från köksmästare till vildmarksguide.

80 procent av studenterna som fullföljer utbildningen går till en ny arbetsgivare efteråt, medan de som hoppar av oftare går tillbaka till samma arbetsgivare. Kvinnor och de som är födda i Sverige fullföljer utbildningen något oftare än män och de som är födda i andra länder. Det är vanligast att lämna utbildningen någon gång under det andra halvåret.

Rapporten jämför även yrkeseleverna med ett urval högskolestudenter. Även då gick det bra för dem. Till att börja med har de till och med lättare att få jobb än högskolestudenterna, på sikt är sysselsättningen lika hög i båda grupperna. Men efter fem till sex år har högskolestudenterna 15 000 kronor högre årsinkomst.

Rapporten Yrkeshögskolan – vilka söker, vem tar examen och hur går det sedan? är skriven av Patrik Lind och Alexander Westerberg vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och bygger på registeruppgifter.

Om yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildning som drivs i samarbete med arbetsgivare som erbjuder praktik, och där utbildningarna gäller områden där det finns ett behov av arbetskraft. Före yrkeshögskolan fanns kvalificerad yrkesutbildning, KY.

Under 2004-2013 har antalet studenter på YH/KY-utbildningar ökat från cirka 7 000 antagna till 18 000. Antalet studerande inom för hotell-, restaurang och turism ökade från 2 478 till 3 682.

YH/KY är den största eftergymnasiala utbildningsformen näst efter högskolan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här