Gustav Leonhardt har fokuserat på Bocuse d’Or i flera år. Nu är han hemma från Lyon med en bronsmedalj i bagaget.

Rådjurssadel, anklever, havsgös, rotselleri och te. Serveringsfat där rätterna ser ut att vara hämtade från en juvelerarbutik.
Gustav Leonhardt och det svenska laget tog brons i den prestigefyllda internationella kocktävlingen Bocuse d’Or i Lyon.
Vad kändes bäst under tävlingen?
– Vi hade väldigt många kockar som jag respekterar och ser upp till som var utanför vårt kök och filmade när vi höll på. Det kändes som att de var imponerade av vår insats. Det fick vi också bekräftelse på när de kom fram efteråt och sa att vi var den stora snackisen, att vi stack ut.
Vad gjorde att ni stack ut?
– Vi gick vår egen väg och lade väldigt mycket kraft på modernitet och kreativitet. Om man kollar på de olika tävlingsrätterna är det många som ser lite likadana ut.
Vi valde en design på våra serveringsfat där vi ville göra en juvel och ett smycke. Det tycker jag att vi absolut fick fram. Det var också roligt att höra kommentatorerna, en av dem sa att maten såg exakt ut som på bilderna vi lagt upp innan.

Vilka av tävlingsråvarorna kommer du återkomma till först?
– Inte anklevern, där har jag fått min kvot. Då skulle jag nog snarare fokusera på rådjur. Men det var fantastiska råvaror över lag.
Hur använde du teet?
– Jag gjorde en consommé på rådjur smaksatt med Oolongte. Det är annars klassiskt franskt att göra teglaserad anklever.
Om Bocuse d’Or
- Tävlingen hålls varannat år i Lyon i Frankrike och kallas ibland VM i matlagning.
- Den skapades av stjärnkocken Paul Bocuse 1987.
- Tidigare svenska framgångar är: Melker Andersson, silver 1995, Mathias Dahlgren, guld 1997, Henrik Norström, silver 2001, Jonas Lundgren, silver 2009, Tommy Myllymäki, silver 2011, brons 2015, Sebastian Gibrand, silver 2019.
Det är en internationell tävling men mycket fransk prägel. Hade det gått ännu bättre annars?
– Det kan jag inte säga. Men det är väldigt franskt och mycket franska influenser. Domarna är personer som har vunnit en annan tävling som är väldig fransk.
Hela fältet hade sett annorlunda ut om man hade haft en tydligare internationell prägel.
Hur går du vidare nu?
– Jag sitter lugnt i båten, men är väldigt öppen för förslag. Det har kommit ett förslag redan och jag får se vart det leder.
Jag har precis kommit hem och har jobbat med det här i så många års tid. Jag vet inte riktigt åt vilket håll jag ska gå nu. Min planering i livet har varit fram till hit.
Känns det tomt?
– Nej, det känns spännande, hoppfullt!