De förhandlar nytt avtal
Daniel Jernström, bartender på O’Learys, Stockholm. Kajsa Bysell, barista på Ritazza, Stockholm. Henrik Frid, bartender på Gothia Towers i Göteborg. Malin Bastholm, kock på restaurang Niklas, Stockholm. Jan Wallmark, bartender på Scandic Opalen, Göteborg. Foto: Anna Hjorth

De förhandlar nytt avtal

Daniel, Kajsa, Henrik, Malin och Janne sitter med i stora förhandlingsdelegationen som hjälper till att förhandla fram ett nytt kollektivavtal.

Publicerad 8 mars 2016

Henrik Frid, bartender på Gothia Towers i Göteborg:
– Hittills har jobbet i delegationen mest handlat om att gallra bland alla förslag till ändringar i avtalen. Vi måste komma fram till krav som är genomförbara och rimliga. För mig personligen är pengarna den viktigaste frågan i avtalsrörelsen, att försöka få till en betydande löneökning. Om jag tar ett steg bort från mig själv, så kan jag förstå att till exempel ob-ersättningen är viktig för en del.
– Vi är ganska få i förhandlingsdelegationen, vilket gör det lättare att bli överens. Det är klart att vi har har tuffa diskussioner, men det är vettiga människor och vi jämkar oss fram. Sedan blir man aldrig helt nöjd, så är det alltid i förhandlingsarbete. Det är svårt, men det gäller att tänka både på vad som är bra för kollektivet, och vad som är acceptabelt för den enskilde medlemmen.
– Hittills har arbetet varit väldigt roligt. Sedan får vi se hur roligt det blir när vi har ett avtal i hamn. Det blir intressant att se om jag kommer att kunna stå för slut­resultatet. Förväntningarna är högt ställda.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här